Stogodišnja stabla kedra posečena zbog izgradnje laboratorije u Nišu

Foto: Wikipedia/Jeffdelonge

U Nišu su prethodnog vikenda uz zgradu Instituta za javno zdravlje na zelenoj površini počeli radovi na izgradnji montažnog objekta u kojem će biti smeštena laboratorija, koja predstavlja kinesku donaciju Srbiji. Najavljeno je da će u ovoj laboratoriji biti moguće uraditi i 1.000 testova na koronavirus dnevno.

Međutim, zbog pripreme terena za gradnju, posečena su dva stabla posađena još pre više od 100 godina. U pitanju je drvo Atlantski kedar koji su posadili srpski ratnici nakon povratka sa Solunskog fronta.

Iako ovo drveće nije bilo pod zaštitom države, svakako bi se povodom seče bilo kog drveta na području grada bilo potrebno obratiti Zavodu za zaštitu prirode Niš za odobrenje, kao i instrukcije i uslove pod kojima se to može uraditi. Iz Zavoda tvrde da ih o ovom događaju niko nije zvanično obavestio.

Kedrovi su bili jedni od najlepših stabala u ovom okrugu i mnogi ljubitelji prirode u ovom gradu su iskazali nezadovoljstvo nakon ovog čina. Smatraju da nije bilo potrebno da se uništi zelena površina i poseku dugovečna stabla, naročito kad se uzme u obzir da je nedaleko odatle bilo nekoliko slobodnih površina takođe pogodnih za gradnju.

Direktor Instituta za javno zdravlje Niš Miodrag Stojanović rekao je da je ovu odluku o gradnji donela Vlada Republike Srbije, dok je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović početkom meseca najavio kinesku donaciju „Vatreno oko“, obrazlažući da će ova laboratorija biti postavljena ili u Kliničkom centru Niš ili u Institutu za javno zdravlje Niš.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti