Zašto Srpska raskida ugovore o izgradnji pet MHE i najavljuje poništenje dozvole za jednu?

Foto: Wikipedia/Martin Brož

Kako piše Capital.ba, Republika Srpska je raskinula ugovore o koncesiji za izgradnju pet malih hidroelektrana (MHE) u Srpskoj koje su planirane na Grabovičkoj reci, Crnoj reci i Vrbanji.

Navodi istog portala otkrivaju da opština Pale ima negativan stav prema eksploataciji reka u svrhu proizvodnje električne energije. Načelnik Boško Jugović izjavio je da se lokalna vlast protivi izgradnji MHE na Prači i da će građevinska dozvola za takav objekat biti poništena.

Vlada je na sednici početkom aprila raskinula ugovor za izgradnju MHE „Grabovička rijeka“ na istoimenoj reci, pritoci Drinjače. Ugovor je bio zaključen sa firmom „Inving“ iz Vlasenice. Sa ovom firmom je postojao i ugovor o koncesiji za izgradnju MHE „Skakavac Grabovica“ na istoj reci. On je takođe raskinut.

Od gradnje MHE za sada nema ništa ni na Crnoj reci. Tamo je firma „Reconsult“ iz Laktaša imala koncesiju za izgradnju hidroelektrane „Staro selo“, koju je raskidom ugovora izgubila.

Na Crnoj reci neće se graditi ni MHE „Mrkonjić Grad“ za koju je koncesiju izgubila firma „Energokomerc“ iz Banjaluke. S tom firmom raskinut je i ugovor o koncesiji za izgradnju MHE „Šiprage“ na reci Vrbanji.

Vlada Republike Srpske raskinula je i prošle godine sedam koncesija za izgradnju malih hidroelektrana, od kojih se najveći broj odnosio na one planirane na Vrbanji.

Ministarstvo energetike i rudarstva je ranije objasnilo da se ugovori raskidaju zato što koncesionari nisu ispunili ugovorne obaveze ni nakon više godina od zaključenja ugovora. Ranije istraživanje portala Capital.ba pokazalo je da je veliki broj koncesionih ugovora u RS godinama u zastoju i da značajan broj koncesionara nema novca za investiranje,  ali i da izgrađena energetska postrojenja ovog tipa zapošljavaju mali broj ljudi.

Građani Republike Srpske dali su u prethodnim godinama desetine miliona maraka vlasnicima malih hidroelektrana po osnovu naknade za obnovljive izvore energije, iako je korist koju je Srpska imala od tih hidroelektrana veoma upitna, prenosi Capital.ba. Nakon što je vlast Srpske najavila ukidanje podsticaja, vlasnici MHE zapretili su tužbama, te su na kraju podsticaji ukinuti samo za vetroelektrane.

Kada je reč o Prači, Jugović je najavio da će na današnjoj sednici Skupštine opštine inicirati donošenje moratorijuma u kom će biti navedeno da je opština protiv izgradnje hidroelektrana na tamošnjoj reci, od njenog izvora pa do granice sa Federacijom Bosnom i Hercegovinom, kako bi, prema njegovim tvrdnjama, na taj način zaštitili prirodu i stali na stranu ekologije.

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti