Evropska komisija usvojila akcioni plan za smanjenje zagađenja

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska unija ima jasan cilj – postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. Kako ovo nije nimalo lak zadatak, do 2030. godine sve zemlje članice ( i one koje to žele da postanu ) moraće da ulože velike napore da smanje zagađenja vazduha, vode i zemljišta.

Da pi put ka cilju bio što efikasniji, Evropska komisija je usvojila akcioni plan pod nazivom „Prema nultoj stopi zagađenja vazduha, vode i zemljšta“ koji će biti glavna tema ovogodišnje Zelene nedelje od 1. do 4. juna, saopštila je Evropska komisija.

Ovaj plan objedinjuje sve relevantne propise EU za smanjenje i prevenciju zagađenja u sklopu evropskog Zelenog sporazuma, a poseban značaj sada se daje upotrebi digitalnih rešenja i pametnih tehnologija. Osim toga, intenzivno se radi i na unapređenju evropskog zakonodavstva kako bi se uočili eventualni propusti i pristupili efikasnijoj implementaciji tamo gde je potrebno.

Frans Timermans, izvršni potpredsednik za evropski Zeleni sporazum, istakao je da akcioni plan ima za cilj da izgradi zdravo okruženje za celu planetu, a ako želimo svet bez toksina i zagađenja, moramo da postupamo odmah.

„Ovaj plan će nas usmeravati na putu ka postizanju klimatske neutralnosti. Nove zelene tehnologije već mogu da nam pomognu da smanjimo zagađenje i ponudimo nove poslovne  modele. Evropski napori da se izgradi čistija, pravednija i održivija ekonomija moraju doprineti postizanju nultog zagađenja.“, rekao je Timermans opisujući novi akcioni plan.

Poboljšanje kvaliteta vazduha nesumnjivo je prioritet jer Svetska zdravstvena organizacija procenje da prekomerno zagađenje svake godine odnese preko 400.000 života u Evropskoj uniji. Stoga se očekuje da će do 2030. godine građani EU udisati za 55 odsto čistiji vazduh nego što je sada, a da bi se to postiglo, Evropska unija će neprestano usklađivati mere za regulisanje zagađenja sa preporukama SZO.

Zagađenje vode predstavlja još jedan veliki problem Evropske unije jer su reke i mora pune plastičnog otpada, mikroplastike i teških metala. Zato će u sklopu ovog akcionog plana biti preduzeti svi koraci da se količina plastičnog otpada smanji za 50 odsto, a prisustvo mikroplastike, koja naročito ugrožava biodoverzotet, za 30 odsto.

Unapređenje kvaliteta zemljišta podrazumevaće manji gubitak nutrijenata i redukovanje pesticida za 50 odsto, kao i intenzivnu revitalitaciju zagađenog zemljišta, saopštava Evropska komisija.

Pored pomenutih mera, u planu je i održivije upravljanje otpadom u skladu sa principima cirkularne ekonomije, a niz mera imaće za cilj podizanje svesti stanovništva o odlaganju otpada i reciklaži kako bi manje smeća dolazilo iz domaćinstava.

Građani iz svih zemalja EU moći će da diskutuju o merama za postizanje nulte emisije na glavnoj konferenciji ovogodišnje Zelene nedelje u Briselu, ali  i na preko 600 pratećih onlajn događaja u sklopu ove manifestacije.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti