Užice potpisuje Deklaraciju o zaštiti pčela

Foto: Grad Užice

Grad Užice uskoro bi mogao da se pridruži opštinama i gradovima iz pet zemalja u jugoistočnoj Evropi koje imaju BFC sertifikat. BFC je jedinstveni program koji  lokalnim samoupravama nudi smernice za unapređenje kvaliteta usluga i informacija za postojeću privredu i potencijalne ulagače, koji na osnovu BFC kriterijuma mogu da mere lokalne uslove poslovanja u pet zemalja, navodi se na sajtu grada.

Predstavnici NALED-a razgovarali su o programu sertifikacije sa zamenikom gradonačelnika Dragoljubom Stojadinovićem i članom Gradskog veća Slobodanom Kuzmanovićem, a osim razmene iskustava stečenih tokom proteklog perioda, jedna od tema bila je i Deklaracija o zaštiti pčela.

Dosadašnja saradnja Užica i NALED-a ocenjena je kao veoma uspešna pa ovaj grad, kako je najavljeno, u narednom periodu očekuje se i potpisivanje Deklaracije o zaštiti pčela. Ova Deklaracija podrazumeva napuštanje prakse tretiranja komaraca i krpelja sredstvima otrovnim za pčele, sprečavanje pomora pčela kroz informisanje lokalnih poljoprivrednika, jačanje svesti građanja o značaju pčela kroz medijske kampanje i saradnju sa lokalnim udruženjima pčelara na zaštiti pčela.

Dušan Vasiljević direktor za preduzetništvo i investicije NALED-a ocenio je da je Grad Užice prepoznat kao grad dobre poslovne klime zbog čega se i našao među gradovima koji imaju šansu da u narednih godinu dana dobiju BFC sertifikat.

“Program certifikacije daje opštinama i gradovima plan reformi i jasne smernice kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije”, rekao je Vasiljević i izrazio nadu da će užička lokalna samouprava uspeti da ispuni neophodne uslove i pridruži se gradovima i opštinama u Srbiji i zemljama regiona koje su to već učinile.

Po rečima zamenika gradonačelnika Užica, ovaj program, koji lokalnoj samoupravi i privredi donosi brojne prednosti, vredan je pažnje.

“Određene uslove iz pomenutog programa certifikacije već smo ispunili i to nas je između ostalog kandidovalo među gradove i opštine sa povoljnom poslovnom klimom, a u narednom periodu razmotrićemo nedostatke i sve ono što treba uraditi, jer nama jeste u interesu da budemo deo programa ali i BFC Kluba čije osnivanje je najavljeno.”, istakao je Stojadinović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti