Jedna pčela za svakog stanovnika Beča

Foto-ilustracija: Unsplash (Bianca Ackermann)

Gradsko saobraćajno preduzeće Bečke linije započelo je projekat stvaranja staništa za medonosne pčele. Cilj projekta je da se na zelenim površinama Bečkih linija do leta 2022. godine nastani 80 pčelinjih društava sa dva miliona pčela.

Pčele su od presudnog značaja za biodiverzitet, posebno u gradu. Mnoge cvetnice zavise od oprašivanja pomoću insekata, a 80 odsto ovog posla obavljaju medonosne pčele. 

“Javni prevoz nudi idelano mesto za stanište pčela. Duž šina ima dosta neiskorištenih površina na kojima niče bezbroj cvetnica. To je izvor organske, neprskane hrane za pčele. Gde god bude bilo moguće pretvorićemo neiskorištene zelene površine u staništa za pčele“, izjavila je Aleksandra Rajnagl, direktorka Bečkih linija.

Već nekoliko godina Bečke linije zajedno sa Univerzitetom za prirodne resurse i biologiju istražuju biodiverzitet na livadama pored šina. Uskoro će biti predstavljene mere za podsticanje staništa za divlje pčele, leptire i skakavce. 

Divlje pčele su značajne i za oprašivanje kulturnih biljaka. U okviru studije koja je sprovedena u Beču 2015. godine zabeleženo je 456 vrsta divljih pčela. Ujedinjene nacije su 2018. godine proglasile 20. maj, dan rođenja Antona Janše, pionira savremenog pčelarstva, Svetskim danom pčela.

Izvor: Eurocomm-PR 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti