Rešavanje dugogodišnjih ekoloških problema u Prijepolju i Novoj Varoši

Foto-ilustracija: Pixabay

Intenzivno se radi na sanaciji deponije Stanjevine u Prijepolju i na izgradnji transfer stanice u Novoj Varoši. Kada ova dva ekološka projekta budu završena znatno će se poboljšati kvalitet života stanovnika Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice.

Deponija Stanjevine, decenijski problem građana Prijepolja, zatvorena je prošle godine i njena sanacija će biti završena do polovine juna” – objasnila je ministarka Irena Vujović, dodajući da će po završetku radova na prostoru nekadašnjeg smetlišta biti zasađeni četinari.

“Kada smo zatvorili Stanjevine, a otpad iz Prijepolja privremeno preusmerili na deponiju u Priboj, građanima smo dali čvrste garancije da ćemo ove godine započeti izgradnju transfer stanice u Novoj Varoši, na koju se dugo čekalo. Obećanje smo ispunili. Gradnja je započeta i transfer stanica će biti završena u oktobru ove godine”, rekla je Vujović, navodi se u saopštenju.

Ministarka je zahvalila građanima na strpljenju, naglasivši da je izgradnja transfer stanice prvi korak u rešavanju problema odlaganja otpada iz Prijepolja, Priboja, Nove Varoši i Sjenice, a sledeći je izgradnja regionalnog sistema za upravljanje otpadom, za šta je preduslov upravo izgradnja transfer stanice.

Kako je najavila zelene investicije u ovom delu Srbije tek slede, jer je u planu izgradnja prečistača otpadnih voda i kanalizacione mreže. Ona je dodala da su ove godine značajna sredstva uložena i u projekte za poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i da je resorno ministarstvo izdvojilo 70 miliona dinara za tri opštine, za rešavanje problema otpada na Limu, postavljenjem plutajućih brana.

Energetski portal

 

 

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti