Za sufinansiranje projekata zaštite reke Lim odvojeno 70 miliona dinara

Za postavljanje plutajućih brana i rečnih pregrada koje će služiti za prikupljanje ambalažnog i drugog otpada biće odvojeno 70 miliona dinara, odlućeno je nakon što su predsednici opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš  potpisali ugovore o sufinansiranje projekata zaštite reke Lim sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović.

Za finansiranje tri projekata ministarstvo će izdvojiti 80 odsto potrebnih sredstava, dok će preostalih 20 odsto obezbediti opštine iz svojih budžeta, a sve ovo je deo primene preventivnih mera propisanih Zakonom o zaštiti životne sredine.

Podsetimo, početkom godine na Potpećkom jezeru došlo je do ekološke katastrofe na, kada je iz jezera uklonjeno više od deset hiljada kubika plivajućeg otpada.

„Da bismo zaštitili Limsko – Drinski rečni tok i sprečili da nam se takve situacije ponavljaju, pokrenuli smo saradnju sa nadležnim ministarstvima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Srbija odgovorno pristupila ovom problemu, a  formirano je i zajedničko telo četiri nadležna ministarstva, kao i radna grupa. Uskoro se očekuje i potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Crnom Gorom, kojim će se bliže definisati zajedničke aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, među kojima je i rešavanje problema plutajućeg otpada na reci Lim“,  rekla je Vujović.

Plutajuće brane su jedan od načina da se očuva reka i doprinese, u određenoj meri, rešavanju problema. Međutim, dugoročno rešenje je svakako uklanjanje svih divljih deponija u slivu reke i njenih pritoka, na čijem mapiranju Srbija već radi.

„Reke, kao međunarodni ekološki koridori, predstavljaju mostove koji nas povezuju i podsećaju da zaštita životne sredine ne poznaje granice i da naše prirodne resurse smemo isključivo održivo da koristimo. Naš zadatak je da ih očuvamo za buduće generacije“, poručila je ministarka Vujović.

U toku je i sanacija nesanitarne deponije Stanjevine, a za ovu godinu je najavljena i izgradnja transfer stanice u Novoj Varoši kojom će biti rešen problem otpada za Priboj, Prijepolje i Novu Varoš.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti