Gde je završio otpad iz Potpećkog jezera?

Foto: Grad Užice

Regionalni centar za upravljanje otpadom „Duboko“ kod Užica počeo je da preuzima otpad koji je izvađen iz Potpećkog jezera, radi daljeg tretmana u tamošnjem postrojenju, objavljeno je na portalu Grada Užica.

Kako se navodi, za sada se ne zna koliko otpada će biti sakupljeno, a preuzimanje je počelo na zahtev Ministarstva zaštite životne sredine.

„Krupniji otpad, drva, balvani, izdvaja se na samoj brani i ne dolazi na našu deponiju, već će se deponovati u Prijepolju i dalje se upotrebljavati kao sečka za ogrev„, rekao je direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko, Momir Milovanović.

Prema njegovim rečima, u tom otpadu ima najviše pet plastične ambalaže, što njihovom preduzeću odgovara, s obzirom da ga baliraju i prodaju, pa će imati i neku finansijsku dobit.

Kako dodaje, tretiraće se i drvenasti otpad koji stiže sa plastikom.

„Ove godine ćemo od svega navedenog imati dobre prihode sa kojim ćemo moći još neke stvari da nabavimo. Najbitnije je napomenuti da sav otpad koji će doći iz Potpećkog jezera neće završiti na telu deponije“, objašnjava Milovanović.

Milovanović je najavio da bi do kraja marta trebalo da se počne sa radovima na proširenju tela deponije „Duboko“ kod Užica, ako to dozvole vremenski uslovi.

„U toku 2021. godine, krajem jula ili avgusta, počećemo prve količine otpada da deponujemo na novu ćeliju (deponije) koja će biti formirana“, naveo je Milovanović.

Foto-ilustracija: Pixabay

Dodao je i da će tokom godine najverovatnije početi realizacija novih projekata poput mehaničko-biološkog tretmana otpada, procesa u okviru koga će se iz njega iskorišćavati gas.

Gas će, kako je naveo Milovanović kasnije moći da se koristi i za proizvodnju struje.

Plutajući otpad do veštačkog Potpećkog jezera koje se nalazu na reci Lim dospeo je sa raznih nesanitarnih deponija koje se nalaze na obalama te reke koja protiče kroz Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

Otpad je napravio i velike probleme hidrocentralama.

Deponija „Duboko“ u Užicu radi kroz program prekogranične saradnje, koji je uspostavljen sa preduzećem za istu namenu i posluje u Tuzli.

Zahvaljujući projektu „Upravljanje kabastim otpadom“, Užice i Tuzla, uskoro bi trebalo da dobiju mašine za sitnjenje otpada, „šredere“ i po 20 kontejnera.

Izvor: Grad Užice

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti