Počelo čišćenje Potpećkog jezera

Foto: RTS (Printscreen)

Počelo je čišćenje Potpećkog jezera kod Priboja gde je Lim naneo oko 7.500 kubika različitog otpada.

Ekipe Javnog preduzeća „Srbijavode“ već su na terenu i u saradnji sa Javnim preduzećem „Elektroprivreda Srbije“, čistiće i otpremati otpad na regionalnu deponiju „Duboko“ kraj Užica.

Direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović rekao je za RTS da će čišćenje jezera, prema prvim procenama, trajati najmanje tri sedmice.

Međutim, kaže da su uslovi teški, saobraćaj je zatvoren prema Borovoj glavi, sav materijal treba da se transportuje na regionalnu deponiju kod Užica.

„Koristi se teška mehanizacija, kompletna oprema, ljudi su na terenu, neće biti lako da se radi u hladnim danima, da sedite ceo dan u čamcu, na bageru. Ali naš zadatak je da u što kraćem roku uklonimo otpad i da jezero ponovo bude zeleno“, rekao je Puzović.

Podseća da od 80-tih plastika postaje sastavni naših domaćinstava.

„Mi se 30, 40 godina suočavamo sa tim problemom. Ostaje da zajedno sa vladama Crne Gore i BiH definišemo – da zajedno postavimo male mobilne brane na nekim profilima, da zadužimo komunalna preduzeća ili druge lokalne organe da upravljaju otpadom da se ne nagomila ovakva količina, koju je teško ukloniti“, istakao je Puzović.

„Predstoji edukacija građana da sve što imamo u kućama, garažama, firmama odložimo na deponiju a ne da bacimno pored puta ili reke“, zaključio je Puzović.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti