Kada će „Vrata pakla“ kod Priboja postati prošlost

Foto: Marija Stepanović

Meštane Priboja niko nije pitao da li pristaju da se smeće iz Prijepolja dovozi na deponiju u njihovu opštinu. Lokalne vlasti Prijepolja, Priboja i Nove Varoši kažu da to je prvi korak ka rešenju problema sa odlaganjem smeća u te tri opštine.

U nadležnom ministarstvu tvrde da rešavaju problem po hitnom postupku i da su sredstva obezbeđena.

U Limu se odavno niko ne kupa niti peca. Reka je prepuna plastike i drugog otpada, a zelena dolina najčešće prekrivena dimom s deponije slikovitog naziva – Vrata pakla.

Žitelji Priboja već dve decenije traže od vlasti da se zaustavi zagađivanje Lima. Smeće stiže i iz Crne Gore, ali i iz susednog Prijepolja, sa deponije Stanjevina.

„Zbog svega toga građani Priboja ostavljaju rezervu i ostavljaju pravo da svakim vidom građanske neposlušnosti ili protesta brane svoj održivi razvoj“, rekao je Goran Reković iz udruženja građana „Primus“ iz Priboja.

U Ministarstvu zaštite životne sredine kažu da su počeli hitno da rešavaju problem.

Prva odluka je da se deponija u Prijepolju, Stanjevina, zatvori do kraja meseca, a da se smeće iz tog grada odvozi na pribojsku deponiju.

Foto: Tijana Jevtić

„Paralelno sa tim se radi i ostavljaju se sredstva za transfer stanicu Nova Varoš – Banjica. Ta transfer stanica će biti završena za godinu dana i imaće dovoljno kapaciteta da prikupi sav otpad od ovih pomenutih opština. A paralelno i sa tim još jedan proces jeste Duboko u Užicu. To je regionalna deponija na čijem se radi saniranju klizišta i jačanju kapaciteta“, kaže ministarka Irena Vujović.

Za razliku od građana koji strepe zbog najave dovoženja smeća iz drugog grada, prvi čovek pribojske opštine veruje u plan, i da će rok biti ispunjen.

„Kada završimo komplet taj posao, stvoriće se uslov da se u potpunosti izvrši sanacija deponije u Druglićima i Stanjevine samim tim će Lim biti potpuno oslobođen deponija“, smatra Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Krajnji cilj je da se otpad iz tri opštine preko trnsferne stanice Banjica, kad bude završena, odvozi na regionalnu deponiju Duboko u Užicu. Ona bi bila proširena i primala smeće iz 12 opština uz odvajanje i preradu dela otpada.

„Najmanje pedeset posto sada što ide na deponiju, neće ići na deponiju, nego će se iskorišćavati u neke druge vidove proizvodnje, tako studije predviđaju“, rekao je direktor JKP „Duboko“ iz Užica, Miomir Milovanović.

Kako je predviđeno, za dve godine deponije kod Prijepolja i „vrata pakla“ kod Priboja trebalo bi da postanu prošlost, a da umesto smeća tim prostorom ponovo zavlada prirodno zelenilo.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti