Rakije iz tri srpske destilerije nagrađene u Londonu

U konkurenciji 3.000 proizvođača iz 90 zemalja, rakija od jabuka „Ognjena“ iz Prijepolja osvojila je bronzanu medalju na Međunarnodnom sajmu za vina i alkoholna pića u Londonu. Ovo je prvo međunarodno priznanje za kvalitet žestokog pića u limskom kraju u kojem je pre tri godine, uz podršku države, otvoren i degustacioni centar.

Foto-ilustracija: Pixabay

Na porodičnom imanju starom sto godina Vukosav Tomašević proizveo je rakiju od jabuke, zbog koje se za Prijepolje pročulo i u svetskim okvirima.

Za bronzanu medalju u velikoj konkurenciji, izborio se, kaže zahvaljujući jabukama, koje su starije od njega.

„Evo iznad nas je ovde kolačara, evo pozadi je kožara, jonatan, budimka i tako dalje. To su stare, autohtone sorte voća. Ovo nikad nije prskano, ovo je ovde sve potpuno prirodno“, kaže Vukosav Tomašević.

A voćne rakije peče na tradicionalan način. Kazandžija se odrekao alkohola, ali ne i nekada teškog zanata.

„Olakšat je taj fizički rad, znači, što se tiče normalno kroz pumpe za kominu i pumpe za izvlačenje rakije za destilat. A što se tiče ostalog, znači, drva i to je sve na prirodan način“, navodi kazandžija Nedžad Rodić.

Imanje Tomaševića uz podršku države postalo je degustacioni centar, ali ove godine zbog koronavirusa, nema organizovanih turističkih grupa.

Vukosav kaže da Srbija ima proizvođače i armiju voćara za voćne rakije, od čega bi uz bolju promociju država mogla da zaradi mnogo više.

„Druga stvar bi donelo i ozbiljnu zaradu ozbiljnim proizvođačima u Srbiji. Onda taj lanac postoji, od koga bi mnogi imali koristi. Stotine hiljada proizvođača voća u Srbiji, onda sve ove prateće industrije. Pazite i industrije stakla i štamparije i svi ostali koji su prosto u tom lancu“, ukazuje Vukosav Tomašević, presednik Udruženja proizvođača „Srpska rakija“.

Posebno razvoj turizma, jer u degustacionim centrima u Srbiji se, kao i u Prijepolju, mogu videti retke zanimljivosti.

Frižider na koks, stogodišnja austrougarska mašina za sodu, bogatstvo istorije i specifičnosti svakog kraja, baš kao što aromu rakije određuje njeno geografsko poreklo.

Pored „Ognjene“, nagrađene su i destilerije „Tok“ i „Stara Sokolova“. Međunarodni stručnjaci dodelili su destileriji „Tok“ iz Kraljeva dve srebrne medalje za rakije od šljive stare četiri i pet godina. „Stara Sokolova“, šljivova prepečenica stara 12 godina, takođe je nagrađena srebrnom, a sedam godina stara šljivovica istog proizvođača iz Užica bronzanom medaljom.

Izvor: RTS/Savez proizvođača rakije Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti