Usvojena Strategija niskokarbonskog razvoja Hrvatske

Foto: Pixabay

Hrvatski sabor je 2. juna usvojio Strategiju razvoja Republike Hrvatske sa niskom emisijom ugljenika do 2030. godine s pogledom na 2050. godinu, piše OIE Hrvatska. 

Osnovni ciljevi ove strategije uključuju postizanje održivog razvoja zasnovanog na niskokarbonskoj ekonomiji i efikasnosti resursa. Put kojim ide niskokarbonska strategija dovešće do ekonomskog rasta sa nižom potrošnjom energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije, najavilo je Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja.

Mere će sprovoditi svi sektori privrede, počev od energetike, transporta, industrije, zgrada, upravljanja otpadom, poljoprivrede, turizma i usluga. Svaki građanin Hrvatske može da doprinese tranziciji sa niskim emisijama ugljenika izborom lokalno uzgajane i sveže hrane, čistim transportom i ekonomičnim grejanjem i hlađenjem svog doma.

Prelazak na niskokarbonsku ekonomiju je prilika za otvaranje novih radnih mesta, povećanje sigurnosti snabdevanja energijom i smanjenje zavisnosti od uvoza. Osim toga, tranzicija će doprineti  poboljšanju kvaliteta života smanjenjem zagađenja vazduha.

Hrvatska mora da ulaže u prelazak na razvoj sa niskim emisijama ugljenika kako bi bila deo ekonomskog zamaha i rasta Evropske unije koja investira u inovacije, razvoj i primenu novih tehnologija. Veliki su izazovi u realizaciji ambiciozne strategije sa niskim udelom ugljenika, čiji će rezultat biti za 80 odsto manje emisije ugljenika do 2050. godine u odnosu na 1990. godinu, ali analize pokazuju da će ulaganja i primena mera utvrđenih Strategijom unaprediti sve ključne makroekonomske faktore u Hrvatskoj.

Direkcija za klimatske aktivnosti Ministarstva ekonomije i održivog razvoja sarađuje sa partnerima na izradi petogodišnjeg akcionog plana za sprovođenje Strategije, koji će obuhvatiti mere za postizanje smanjenja emisija do 2030. godine i klimatske neutralnosti do 2050. godine. 

Izvor: OIE Hrvatska

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti