Vazduh u martu čistiji, Bijelo Polje i Pljevlja i dalje alarmantni

Foto-ilustracija: Pixabay

Nakon dva meseca zagađenja vazduha u prekograničnoj vrednosti i po dvadesetak dana u severnom delu Crne Gore, situacija u martu je nešto bolja, sudeći po podacima Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI).

Podaci na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine za januar, februar i mart ove godine pokazuju da zagađenje postoji, i to najviše u Bijelom Polju, Pljevljima, Nikšiću i Podgorici.

,,Tokom marta kvalitet vazduha je bio bolji u odnosu na prethodni period. U severnoj zoni prekoračenja granične vrednosti srednje dnevne koncentracije za PM10, registrovana su u Pljevljima pet dana i u Bijelom Polju četiri dana“, navodi se u izvještaju CETT-ja.

Na društvenim mrežama ovih dana objavljeni su podaci koji pokazuju da je Crna Gora treća zemlja u Evropi, posle Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije po zagađenju vazduha. Međutim, iz Agencije za zaštitu životne sredine rekli su da ne komentarišu podatke iz nepoznatih i nekredibilnih izvora.

,,Već samo one koje nam dostavi i potvrdi CETI kao referentna ustanova, shodno važećim propisima“, rekli su iz Agencije za portal RTCG.

Pročitajte još:

Zvanični podaci CETI-ja pokazuju da je u martu, u podgoričkom naselju Zabjelo, tri dana vazduh jako bio zagađen, u Bloku pet dva dana, a u Nikšiću jedan dan.

,,U južnoj zoni kvaliteta vazduha u Baru i Kotoru, registrovan je po jedan dan prekoračenja granične vrednosti srednje dnevne koncentracije za PM10 čestice. Ova prekoračenja su u direktnoj vezi sa prekograničnim transportom saharskog peska, što su uobičajene pojave u ovom delu godine. Izmerene su i povećane koncentracije PM2,5 čestica na svim mernim mestima u severnoj i centralnoj zoni kvaliteta vazduha“, ističe se u izveštaju.

Hemijskom analizom PM10 čestica utvrđeno je povećano prisustvo benzo(a)pirena u uzorcima iz Bijelog Polja, Pljevalja, Nikšića i Podgorice. Benzo(a)piren je policiklični aromatski ugljovodonik, visoko efikasno kancerogeno jedinjenje.

Foto-ilustracija: Pixabay (geralt)

Prema izveštaju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju krajem marta je došlo do ,,priticanja toplog i vlažnog vazduha, jakih južnih strujanja, kada u ove predele stiže prašina i sitni pesak iz oblasti pustinje Sahara“.

Navode da je ovo neuobičajena ali sve češća pojava zadnjih godina i da se zbog toga prašina i pesak talože u vazduhu.

,,Kada imamo i prisustvo oblaka ili padavina, kiša ispira nakupljeni materijal i na taj način nastaje žuta, crvena, prljava kiša“, pojašnjeno je u dokumentu.

U februaru je čak 19 dana bio zagađen vazduh u Pljevljima i 19 dana u Bijelom Polju. U januaru je u tim gradovima 18 dana bilo izmereno povećano prisustvo PM10 čestica.

Izvor: RTCG

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti