Kako Banja Luka rešava problem zagađenja prirode

Foto-ilustracija: Freepik (frimufilms)

Pod sloganom „Čist grad, duga ljubav’’, počelo je prolećno uređenje Banja Luke, a svi građani, zajednice etažnih vlasnika, mesne zajednice i ustanove pozvani su da se pridruže akciji.

Iz Gradske uprave navode da je akcija započela postrojavanjem svih vozila i timova, koji će učestvovati u samim aktivnostima, koje i ove godine obuhvataju uklanjanje kabastog otpada iz domaćinstava, čišćenje i pranje saobraćajnica i javnih površina, iscrtavanje saobraćajne signalizacije, komunalno-inspekcijski nadzor, sanacija deponija, postavka i sanacija komunalne opreme, košenje, uređenje raskrsnica i kružnih tokova, orezivanje stabala, popravke javne rasvete.

Draško Stanivuković, gradonačelnik rekao je da ovu akciju organizuju na početku proleća, jer žele da se pospremi grad i pomogne sugrađanima u odlaganju otpada.

„Ideja je oduvek bila da imamo više reciklažnih dvorišta, zato je važno da smo započeli sa ovim pilot projektom na ovoj privremenoj lokaciji i da vidimo kako će se pokazati. Sugrađani će moći odložiti otpad radnim danima od 11 do 19 časova i vikendom od osam do 16 časova. Jednostavno, želimo da preventivno delujemo da se ne stvaraju deponije’’, naveo je Stanivuković.

Pročitajte još:

On je najavio postavljanje još električnih bicikala, novih stajališta za bicikle, ali i akciju podele kartica za besplatan javni prevoz.

Milada Šukalo, koordinator akcije „Čisto lice grada’’ najavila je u toku godine postavljanje mobilnih kamera kako bi se uticalo na savest onih koji nepropisno odlažu otpad.

„U ova tri meseca koliko traje akcija prolećnog uređenja, reciklažno dvorište biće privremno na ovoj lokaciji, a zatim dvorište će biti trajno smešteno na lokaciji Rakovačkih bara’’, navela je ona.

Boriša Mandić, ovlašćeni potpisnik u Odeljenju za komunalne poslove rekao je da se nastavlja sa ugradnjom podzemnih kontejnera, sa planom da se svake godine ugradi bar 20 ovih kontejnera.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti