Uključivanje obrazovnih i naučnih institucija u razvoj nuklearnog programa

Foto-ilustracija: Pixabay

O stvaranju uslova za pokretanje civilnog nuklearnog programa u Srbiji, razgovarali su Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike i predstavnici javnih preduzeća, regulatornih tela, direktori instituta i dekani fakulteta iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, koji se bave nuklearnim tehnologijama i nuklearnom sigurnosti.

Cilj sastanka bio je, kako je navela ministarka, da se sa svim relevantnim obrazovnim i naučnim institucijama koje se bave naučnoistraživačkim radom na temu nuklearne energije razgovara o tome šta je potrebno da promenimo i poboljšamo kako bismo imali preduslove da razvijamo civilni nuklearni program u Srbiji.

,,Na sastanku je predloženo da potpišemo memorandum o razumevanju između relevantnih obrazovnih i naučnih institucija i predstavnika Vlade da bismo, uz učešće struke, definisali neophodne korake i akcione planove’’, ukazala je ministarka.

Na taj način, kako je rekla, biće omogućeno da svaka institucija u svom domenu uradi svoj deo posla i preduzme neophodne korake kako bismo došli do željenog cilja, a to je da imamo dobru osnovu – obrazovnu, tehničku i naučnu, da možemo da razvijamo nuklearni program u našoj zemlji.

Istakla je da je to važno i zbog povratka stručnjaka u ovoj oblasti iz inostranstva, koji treba da prepoznaju potencijal za to da se bave svojom strukom u Srbiji.

Ministarka je naglasila da je cilj ove inicijative da se argumentima i dijalogom dođe do pravih informacija o tome šta znači razvoj nuklearnog programa, koje su koristi, koji su rizici i kako oni mogu da se minimiziraju i prevaziđu.

Ona je dodala i da očekuje da se u inicijativu uključe i drugi predstavnici Vlade i drugih relevantnih institucija.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, važeći zakon ne postavlja prepreke da se bavimo obrazovnim i naučnim radom, ali je potrebno da upodobimo naš regulatovni okvir da možemo da idemo korak dalje, a to je da u narednim decenijama imamo nuklearna postrojenja.

Ministarka je rekla da stvaranje preduslova za korišćenje nuklearne energije uključuje i tržišne analize o dostupnim tehnologijama na svetskom nivou, jer tek na osnovu tih analiza može se doneti odluka o tehnologijama i partnerima.

Foto-ilustracija: Pixabay (distelAPPArath)

,,Važno je da dođemo do najboljih tehničkih rešenja, ali i da imamo obrazovnu bazu koja će edukovati generacije koje su pred nama da upravljaju ovim programom na dobrobit svih građana, jer je ovo pitanje energetske stabilnosti, privrednog razvoja i društva u celini u decenijama ispred nas’’, predočila je ministarka Đedović Handanović.

Kako se navodi, ministarstvo rudarstva i energetike, pre nego što predloži izmene zakonske regulative, planira da sprovede javne konsultacije o nuklearnoj energiji, najavila je ona i dodala da ta debata treba da bude argumentovana, zasnovana na činjenicama i da bude vođena od strane stručnih ljudi.

,,Potreban je zajednički napor kako bismo ovu temu približili javnosti, umesto da, na primer, imamo dezinformacije i širenje neistina o tome kako će se u Srbiji skladištiti nuklearni otpad iz drugih država, što nije istina“, rekla je ministarka.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici JP „Nuklearni objekti Srbije”, Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), Elektrotehničkog, Fizičkog, Mašinskog i Tehnološko-metaruloškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Takođe, bili su prisutni i predstavnici Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Instituta za nuklearne nauke Vinča, Elektrotehničkog instituta Nikola Tesla, Instituta za fiziku, EPS-a i Srpskog nuklearnog društva.

Sastanku su prisustvovali i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti