Kašivazaki-Kariva se vraća u igru – otpočinje utovar goriva u reaktor 7

Foto-ilustracija: Pixabay

Ključni operater u japanskom nuklearnom sektoru, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), podneo je zahtev za odobrenje reaktivacije određenih reaktora u nuklearnoj elektrani Kašivazaki-Kariva, nakon što su isti bili neaktivni više od deset godina. Elektrana, jedna od najvećih po kapacitetu na svetu, sastoji se od sedam nuklearnih reaktora.

Zemljotres i cunami 2011. godine, te prethodni zemljotres 2007. godine u regionu Nigata, uslovili su strože sigurnosne protokole i detaljne inspekcije, što je dovelo do privremenog zatvaranja svih reaktora. Nakon katastrofe u Fukušimi, sigurnost svih nuklearnih objekata u zemlji postala je primarni fokus, što je rezultiralo dugotrajnim zatvaranjem i nadogradnjama.

PROČITAJTE JOŠ:

Već 2013. godine, TEPCO je podneo zahtev za odobrenje svojih planova za reaktore 6 i 7, koji su napredni reaktori sa kapacitetom od 1356 MW. Odobrenje su dobili tokom 2017. godine, međutim, 2021. godine TEPCO je imao problema sa sigurnosnom opremom, zbog čega je dobio naredbu da obustavi premeštanje goriva dok se ne poboljša situacija sa sigurnosnim merama, navodi WNN.

Zbog ovih prirodnih katastrofa, a potom problema sa sigurnošću, upravljanje ovom elektranom bilo je zabranjeno, ali je krajem prošle godine ta zabrana ukinuta za elektranu Kašivazaki-Kariva, čime su se otvorile mogućnosti za ponovno pokretanje, a fokus je prvenstveno stavljen na reaktore 6 i 7. Međunarodna agencija za nuklearnu energiju izašla je nedavno na teren da proveri situaciju (IEAE).

TEPCO planira započeti sa utovarom goriva u jedinicu sedmog bloka nuklearne elektrane Kashiwazaki-Kariwa nakon odobrenja Uprave za nuklearnu regulaciju u Japanu. Još nije poznato kada će reaktor biti ponovno pokrenut, ali utovar goriva svakako otpočinje uskoro, tačnije u ponedjeljak, nakon čega će uslediti detaljne inspekcije kako bi se osiguralo da je oprema ispravna i sigurna za korišćenje. Pored toga još uvek se čeka neophodno odobrenje lokalnog guvernera, nakon što je IEAE izvršila svoje preglede, a Uprava za nuklearnu regulaciju u Japanu odobrila utovar.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti