Uspešno realizovani projekti upravljanja otpadom u Sremskoj Mitrovici i Kragujevcu

Foto-ilustracija: Pixabay

Upravljanje otpadom predstavlja jedan od najvećih ekoloških izazova u našoj zemlji, a glavnu ulogu u rešavanju problema imaju gradovi i opštine koji unapređuju sisteme za sortiranje, reciklažu i odlaganje smeća.

Ekološka slika Sremske Mitrovice upravo je postala još svetlija nakon što je uspešno implementiran projekat odlaganja i mapiranja animalnog otpada, odnosno uginulih životinja.

Kako prenosi portal Moj Grad SM, u ataru sela Martinci kod Sremske Mitrovice završeni su radovi na opremanju sanitarne deponije za animalni otpad koju će koristiti meštani sela Martinci i Kuzmin.

Prema rečima Dražena Riđošića, načelnika Gradske uprave za socijalnu i zdravstvenu zaštitu i zaštitu životne sredine, cilj ovog projeta prvenstveno je bio da se zaštiti život i zdravlje građana, kao i životna sredina.

“Ova deponija, odnosno spremište urađeno je slično kao u Laćarku, postavljena su četiri kontejnera, izbetonirana je površina od 200 kvadrata i postavljena je zaštitna žičana ograda koja sprečava iznošenje uginulih životinja od strane drugih životinja. Prilikom obilaska  naseljenih mesta naše opštine video sam da građani odlažu animalni otpad u atarima, prilaznim putevima i kanalima, pa ovim putem apelujem na njih da to ubuduće čine na mestima koja su isključivo za to i predviđena, kao što je ovo ovde u Martincima. Lokalna samouprava i u narednom periodu nastaviće da štiti životnu sredinu, a takođe i zdravlje i bezbednost naših građana”, rekao je Riđošić za portal Moj Grad SM.

Pokrenuta i aplikacija za efikasnije odlaganje animalnog otpada

U Sremskoj Mitrovici je pokrenut projekat pod imenom „Registar zagađivača animalnim otpadom za teritoriju Grada Sremska Mitrovica“ sa fokusom na nalaženju rešenja za višedecenijski problem preuzimanja i odlaganja animalnog otpada.

Projekat su podržali agencija za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije u čijem sastavu se nalazi i Uprava za veterinu, piše na sajtu animalniotpad.rs na kome se može preuzeti aplikacija.

Cilj projekta je bolji uvid u stanje stočnih jama i grobalja na teritoriji Grada kao i njihovo mapiranje za potrebe aplikacije za mobilne telefone. Zahvaljujući aplikaciji za zbrinjavanje uginulih životinja, farmeri će moći da dokažu da su na bezbedan i savestan način zbrinuli svoju uginulu životinju, dok će Grad i veterinarske stanice imati lakši uvid da u zbrinjavanje animalnog otpada.

Foto-ilustracija: Pixabay

Aplikacija je u razvojnoj fazi i primenu će naći najpre u mestima gde su uređene i gde se uređuju deponije animalnog otpada – Laćarak, Kuzmin, Martinci, sa perspektivom primene u svim mitrovačkim selima. Ovo inovativno rešenje je dobilo nagradu “Lider u inovacijama”, koju dodeljuju Ministarstvo zaštite životne sredine i UNDP, kao jedno od osam najinovativnijih sredstava za prikupljanje podataka.

Realizovan projekat „Zajedničkim snagama protiv divljih deponija u Kragujevcu“

U Kragujevcu je zaživeo projekat kod imenom „Zajedničkim snagama protiv divljih deponija u Kragujevcu“ koji sprovodi JKP Šumadija Kragujevac, a u okviru kojeg je za mesec dana uklonjeno 14 divljih deponija.

Mešovit komunalni otpad sa divljih deponija uklonjen je iz Vinograda, Bresnice, Erdeča, Teferiča, Stanova, Petrovca, Deninog brda, Lužnica, Čumića, Donje Sabante, Novog Milanovca i Ilićeva.

Na osnovu Javnog konkursa za sufinansiranje projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2022. godini, Ministarstvo za zaštitu životne sredine je iz Zelenog fonda Republike Srbije obezbedilo Kragujevcu korišćenje sredstava u visini od 1.145.760,00 dinara, dok je Grad za ovaj projekat izdvojio sredstva u iznosu od 286.440,00 dinara, piše u saopštenju JKP Šumadija Kragujevac.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti