UN pozvane da postave cilj za nulto novo zagađenje plastikom do 2040.

Foto-ilustracija: Unsplash (Naja Bertolt)

Pitanje proizvodnje plastike i zagađenja plastikom, koje bitno utiče na klimatske promene, bilo je jedno od tema COP27 u ovoj nedelji.

Ujedinjene nacije su pozvane da obećaju i postave cilj za nulto novo zagađenje plastikom do 2040. godine u svom predstojećem Globalnom ugovoru o okončanju zagađenja plastikom, prenosi sajt Phys.org.

Profesor Stiv Flečer, direktor Globalnog centra za politiku plastike na Univerzitetu u Portsmutu, rekao je za časopis Nature Reviews Earth and Environment, da kreatori politike, preduzeća, istraživači i šire društvo, moraju da odu izvan postojećih najboljih tehnologija i praksi, ali i da budu radikalni u razmišljanju prilikom razvijanja globalne strategije za borbu protiv zagađenja plastikom, kako bi mogao da se postigne cilj postavljen pred Ujedinjene Nacije.

Profesor kaže da nije jasno šta znači ,,okončanje plastičnog zagađenja’’, zbog čega je potrebno da se uspostavi jedinstvena strategija, kao i relevantan vremenski okvir.

Autori članka navode da nije realno da se očekuje za države očište u potpunosti postojeće zagađenje plastikom, već napori treba da se usmere na zaustavljanje novog zagađenja.

Vodeći autor Antaja Marč, iz Globalnog centra za politiku plastike, Univerziteta u Portsmutu, objašnjava da trenutnom posvešćenošću rešavanju problema plastičnog zagađenja, plastika koja završava u životnoj sredini može da se smanji za samo 7 odsto do 2040. godine.

Osim što plastični otpad doprinosi klimatskim promenama, veliki problem predstavlja za životinje, pogotovo za morski svet. Procenjuje se da godišnje strada oko 100.000 morskih životinja samo zbog zagađanje mora i okeana plastičnim kesama.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti