UN, EU i Beograd na istom zadatku – “zelena hijerarhija” za zdraviju budućnost

Foto: Grad Beograd

U okviru kampanje “Evropska nedelja mobilnosti”, koja se odžava od 16. do 22. septembra, počela je “Pešačka nedelja” tokom koje će građani imati priliku da učestvuju u ekološkim radionicama i da posete štandove koji promovišu biciklizam, bezbednost u saobraćaju i urbanu mobilnost.

“Kampanju “Evropska nedelja mobilnosti”, pored Beograda obeležava se u više od 2.300 gradova u čak 45 zemalja sveta. Skrećemo pažnju na značajnu temu, kako da motivišemo ljude da promene vidove svog kretanja i da se kreću na zdrav i ekološki način. Već više od dvadeset godina septembar je mesec u kojem govorimo o održivoj mobilnosti i značaju zelene hijerarhije u saobraćaju, a to su pešačenje, vožnja bicikla, kao i upotreba javnog gradskog prevoza. U 21. veku se čovečanstvo suočava sa globalnim klimatskim promenama, sa zagađenjem životne sredine, a broj automobila se svake godine uvećava. Samo u Beogradu svake godine imamo 50.000 automobila više i zato moramo favorizovati pešačenje, biciklizam i javni gradski prevoz kao vid transporta, što smo i definisali prema našem desetogodišnjem Planu održive urbane mobilnosti koji je ove godine pohvaljen od strane Evropske komisije kao jedan od najboljih u Evropi”, rekao je prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda.

On je podsetio da u ovom trenutku Beograd ima više od sto kilometara biciklističkih staza, a cilj je da narednih godina taj broj bude udvostručen, te da su proširene pešačke zone, a građanima je poručio da svi zajedno moramo učestvovati u promeni navika kada je reč o vidovima kretanja koje biramo i tako dati zajednički doprinos poboljšanju stanja u našoj životnoj sredini.

Stalna predstavnica programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Republici Srbiji Fransin Pikap je ukazala na opasnosti kojima smo izloženi kada udišemo zagađen vazduh, ali i na klimatske promene u svetu, te ukazala na značaj korišćenja vozila na električni pogon.

“Veoma mi je drago što ovde vidim tako puno električnih vozila, trotineta, bicikala. Beograđani danas imaju mogućnost da na nekoliko mesta u gradu dopune svoja vozila električnom energijom. Želela bih takođe da pomenem i projekat na koji smo posebno ponosni, a to je „Pametna klupa” u okviru koje se nalazi akvarijum sa zelenim algama koje pročišćavaju vazduh i proizvode kiseonik. Projekat je urađen u saradnji sa srpskim naučnicima i veoma mi je drago zbog toga. Takvih projekata nam je potrebno sve više i zbog toga zahvaljujem gradonačelniku Radojičiću i partnerima iz Delegacije EU u Srbiji na svemu što čine za „zelenu transformaciju u Beogradu”, zaključila je Fransin Pikap, navodi se u saopštenju.

Direktor Transportne zajednice u Republici Srbiji Matej Zakonjšek istakao je da, prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije, zbog lošeg kvaliteta vazduha u regionu život godišnje izgubi oko 13.000 ljudi, ali i da zajedničkim zalaganjem i promenom životnih navika kada je o kretanju reč, svi zajedno možemo doprineti da se ovaj trend preokrene. 

Šef za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini je naglasio da je od izuzetnog značaja to što više od 20 gradova u opštinama širom Srbije učestvuje u kampanji “Evropska nedelja mobilnosti” i što se Beograd ubrzano penje na lestvici evropskih gradova koji vode računa o zdravlju, urbanoj mobilnosti i najboljim “zelenim rešenjima” za gradove. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti