Čajetina obeležava Evropsku nedelju mobilnosti

Foto: Opština Čajetina

Evropska nedelja mobilnosti održava se širom Evrope i ove godine u obeležavanju učestvuje 2.520 gradova iz 47 zemalja. Od toga se iz Srbije prijavilo 23 naseljena mesta među kojima je i Opština Čajetina.

„Želimo kroz niz manifestacija na Kraljevom trgu, u Kulturnom centru na Zlatiboru, sa našim ljudima ovde u Čajetini i na Zlatiboru kao i sa našim gostima, da sprovedemo nedelju Evropske mobilnosti. Cilj nam je da opština Čajetina bude jedna od prvih ekoloških opština u Srbiji, da vazduh bude što čistiji, priroda takođe, kao i sam centar turističkog mesta Zlatibor kako bi dolazilo što više gostiju u našu opštinu“, rekao je Miloje Rajović, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

Prva u nizu aktivnosti koju je osmislio Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina jeste razgovor sa lekarima SB „Čigota“ koji će dati svoje stručno mišljenje na temu zdravlja dece. U nastavku programa 17. septembra vršiće se dodela besplatnih auto sedišta dok će u ponedeljak 20. septembra biti organizovana šetnja dece PU „Radost“ Čajetina.

Akcenat u ovoj nedelji biće dan bez automobila od 19-22. septembra i tom prilikom promovisaće se aktivni vidovi kretanja.

„Poslednji dan aktivnosti u okviru Evropske nedelje mobilnosti je 22. septembar. Tog dana u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i Savetom za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina, na Kraljevom trgu na Zlatiboru od 14 časova biće izloženi simulatori čeonog sudara, vožnje u pijanom stanju tzv. „pijane naočare“, simulator prevrtanja kao i poligon bezbednosti za decu. Svi zainteresovani mogu da dođu i tom prilikom vide kakav je to način vožnje, šta može da se desi u toku vožnje i šta može da ih sačeka u datom trenutku“, kaže Slađana Vulović, zamenica predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

U cilju dobijanja nagrade od Evropske komisije za organizaciju Evropske nedelje mobilnosti potrebno je ispuniti više kriterijuma a opština Čajetina je za sada prepoznata kao jedna od vodećih lokalnih samouprava.

„Jedan od kriterijuma je pre svega održavanje Evropske nedelje mobilnosti a zatim da imamo plan održive urbane mobilnosti. Mi smo izradi tog plana pristupili ove godine. Radimo i studiju pristupačnosti za javne objekte na teritoriji naseljenih mesta Čajetina i Zlatibor gde ćemo imati kompletnu prijavu za dalje konkurisanje bilo kakvih vidova nagrada u vezi urbane mobilnosti“.

Izvor: Opština Čajetina

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti