“OIE Srbija 2021” – Žene u zelenoj industriji

Foto: OIE Srbije

Čast da zatvore prvu konferenciju “OIE Srbija 2021” imale su dame koje su odlučile da se izbore za svoje mesto u zelenoj industriji. Učesnice petog panela Amalija Janakiku, direktorka sektora za razvoj i ulaganje u Evropi kompanije MASDAR, Maja Macić iz kompanije PR GLOBAL, Nevana Đukić, iz komopanije CEEFOR, Kamala Mujezinović Šantić, predstavnica New Energy Solutions, dok je moderatorka bila Danijela Isailović, menadžerka Udruženja obnovljivi izvori energije Srbije.

Kako je istakla Danijela Isailović, u udruženju postoji Zelena ženska mreža koja ima za cilj da umreži i poveže sve žene koje rade u kompanijama članicama, ali i one koje još uvek nisu članovi i koje dele misiju i viziju.

Kompanija MASDAR posluje u više od 30 država, investirali su više od 20 milijardi evra, doprinose smanjenju emisije ugljen-dioksida na godišnjem nivou za 160 miliona tona. U Srbiji su u saradnji sa drugim kompanijama učestvovali u izgradnji Čibuka 1, kao i Čibuka 2 koji se uspešno razvija.

Kako je objasnila Maja Macić, kompanija PR GLOBAL, ima velike planove kada je u pitanju eskploatacija energije vetra i sunca. Nedavno su otvorili kancelariji u Srbiji i planiraju da ostanu duži vremenski period, prvenstveno će se zalagati za početak grinfild investicija i ona se nada da će to uticati i na dolazak nekih drugih investitora.

Nevena Đukić iz kompanije CEEFOR, istakla je da zahvaljujući dobrom mentorstvu uspeva da obavlja sve poslove, kako u kompaniji na čijem se čelu nalazi, tako u firmama MT-KOMEX, Charge&GO, i kao glavna urednica Energetskog portala.

“CEEFOR je osnovan pre 11 godina, kada se u našoj zemlji malo znalo o solarnim elektranama i jedan od prvenaca je Solaris Energy. Nakon zavšetka ovog projekta, ljudi su počeli da shvataju šta su solari. Istim povodom je pokrenut i Energetski portal, kako bi svima, na neki način približili obnovljive izvore energije. Do sada smo uradili preko 200 megavata projekata, izgradili smo preko 10 megavata i postavili smo preko 300 punjača, a imamo i platformu za naplatu za punjenje električnih automobila – Charge&GO”, kaže Nevena Đukić.

Kamala Mujezinović Šantić, kaže da je veoma rano shvatila da želi da se bavi obnovljivim izvorima energije i da radi na njihovom razvoju.

Učesnice su se složile da u ovoj oblasti sada ima mnogo više žena, nego pre desetak godina i da one rade na ozbiljnim i veoma značajnim projektima. 

Prvu Konferenciju “OIE Srbija 2021”, koja je održana u Beogradu, su organizovali Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije u saradnji sa generalnim partnerom Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), pod pokroviteljstvom Ministartsva rudarstva i energetike.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti