Srbija i Mađarska zajedno jačaju mlade u poljoprivredi

Foto-ilustracija: Pixabay

Mladi se sve više interesuju za poljoprivredu, a Srbija i Mađarska su, prepoznavši ovo, rešile da unaprede saradnju u oblasti poljoprivrede, proizvodnje hrane, šumarstva, zaštite životne sredine i očuvanja prirodnih resursa između mladih poljoprivrednika obe zemlje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo poljoprivrede Mađarske potpisali su zato Memorandum o razumevanju kojim su utvrđeni glavni ciljevi saradnje, navodi se na sajtu Ministarstva.

Kako je saopšteno, saradnja Republike Srbije i Mađarske biće usmerena ka razmeni znanja, iskustava, tehnologija i inovacija mladih poljoprivrednika iz .

„Saradnja mladih poljoprivrednika Republike Srbije i Mađarske obuhvatiće uspostavljanje radne grupe za mlade poljoprivrednike obe zemlje, pokretanje pilot projekta u Republici Srbiji koji bi obuhvatio sveobuhvatnu analizu stanja među mladima i u oblasti ruralnog razvoja proučavanje instrumenata i ekoloških rešenja za organizaciju i rad mladih poljoprivrednika. Zatim, pomoć u uspostavljanju nacionalne platforme za organizaciju mladih u ruralnim područjima, pomoć u pripremi i sprovođenju pilot projekta, saradnju u uvođenju šema podrške za mlade poljoprivrednike kao savetodavne usluge u pripremi dugoročnog akcionog plana za saradnju sa mladim poljoprivrednicima u Republici Srbiji“, rekla je Vedrana Ilić, pomoćnik ministra poljoprivrede za međunarodnu saradnju koja je boravila u Budimpšeti ovom povodom.

U cilju sprovođenja ovog dogovora biće organizovane obuke, predavanja, savetovanja, razmena informacija i tehničkih podataka, izrada publikacija i dokumenate kao i studijska putovanja, zajednička organizacija konferencija, radionica, seminara , predavanja kao i saradnja stručnih udruženja na međunarodnom nivou.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti