Sove – najbolji „saradnici“ poljoprivrednika i žrtve rodenticida

Foto-ilustracija: Pixabay

Krupne oči, nečujno krstarenje nebom i oštre kandže – sove su predatori specijalizovani za hvatanje glodara koji zadaju muke poljoprivrednicima. Ipak, u želji da se otarase štetočina, poljoprivrednici koriste otrove ne znajući da tako ugrožavaju opstanak svojih prirodnih saradnika koji, nakon što pojedu otrovanog miša, umiru danima, pa čak i nedljama.

Samo jedna sova za noć može uhvatiti do 12 miševa, a kako pojedine vrste love u grupama, njihova efikasnost time je veća, kažu stručnjaci za ove ptice.

Udruženje za zaštitu sova „The Barn Owl Trust“ objašnjva da rodenticidi funkcionišu kao antikoagulanti odnosno sprečavaju zgrušavanje krvi. Sova koja pojede tek otrovanog miša (što se, nažalost, često dešava) u organizam unosi letalnu dozu otrova koji je zatim polako i bolno ubija.

Stoga bi svaki poljoprivrednik, pre nego što posegne za rodenticidima, trebalo da se zapita da li je moguće da na svoje imanje privuče sove koje će vrlo rado obavljati posao „noćnog čuvara“ useva.

Za prisustvo ovih ptica tokom dana nećete ni znati jer su većinom aktivne isključivo noću, a sve što teba je da im obezbedite skriveno mesto na kome će se gnezditi i vodu koja im je uvek dostupna. Poželjno je da, pre nego što „uposlite“ ove predatore, zapušite rupice u koje se glodari mogu zavući i u dvorište na otvorenom postavite hranilicu sa semenkama koja će služiti kao mamac za glodare.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti