Nautički turizam razvojna šansa Srbije

Foto-ilustracija: Unsplash (Martin Kníže)

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović potpisali su  Memorandum o razumevanju u oblasti nautičkog turizma u unutrašnjim plovnim putevima.

Memorandumom se unapređuje privredni ambijent i podstiču investicije u razvoj turizma i vodnog saobraćaja. Na taj način povećaće se vidljivost nautičkih potencijala Srbije, a domaćim i inostranim turistima približiće se kulturne znamenitosti i prirodne lepote naše zemlje.

Matić je tim povodom ukazala na to da su proizvodi nautičkog/rečnog turizma Srbije u velikom raskoraku sa trenutnim potrebama turističkog tržišta.

Prema njenim rečima, nautički turizam je razvojna šansa Srbije, čiji se veliki potencijal ogleda u mreži rečnih tokova od približno 1.600 kilometara dužine i Dunavu.

“Potpisivanje Memoranduma je veoma značajno i doprineće podsticanju investicione aktivnosti. Resorno ministarstvo je u prethodnih šest godina za pristane opredelilo ukupno 327,9 miliona dinara”, navela je ministarka, piše u saopštenju.

Perović je ocenio da će Memorandum umnogome unaprediti nautički turizam u Srbiji, budući da je njime prepoznat značaj izgradnje i otvaranja novih međunarodnih putničkih pristaništa i marina.

“Srbija je zemlja velikih nautičkih potencijala i saradnja sa Ministarstvom doprineće tome da oni budu vidljiviji i dostupniji turistima. U narednom periodu zajednički ćemo intenzivno raditi na planiranju i poboljšanju turističke infrastrukture. Marine i međunarodna putnička pristaništa upotpuniće nautičku ponudu Srbije”, kaže Perović.

Prema njegovim rečima aktivnosti Agencije će biti usmerene ka planiranju kapitalnih i prioritetnih projekata i njihovoj realizaciji.

“Uvereni smo u to da će razmena znanja, iskustva i informacija sa Ministarstvom biti od ključnog značaja da se, nakon više decenija, u potpunosti iskoriste turistički potencijali Dunava i Save”, predočio je on.

Perović i Matić su ocenili da će se kroz saradnju dveju institucija efikasnije realizovati projekti u oblasti nautičkog turizma.

Izgradnja i otvaranje novih međunarodnih putničkih pristaništa i marina doprineće razvoju lokalnih samouprava i povećanju ukupnih prihoda od turizma u Srbiji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti