“Behtel“ zainteresovan za ulaganja u OIE u Srbiji 

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

O saradnji u oblasti rudarstva, novim investicima u oblasti energetike, kao i o postojećim projektima komanije “Behtel“ u Srbiji, razgovarale su ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović i Eli Mekadam, predsednica ove kompanije za rudarstvo.

Zelena agenda je model rasta, a iz energetske tranzicije ćemo izaći snažniji i razvijeniji. Hoćemo da unapredimo rudarski sektor, jer je mnogo mogućnosti za nova ulaganja i nove kompanije, poput „Behtela“, što znači i veći udeo rudarstva u BDP-u, nova radna mesta. Nadam se da ćemo nastaviti dobru saradnju, koju smo započeli u vreme dok sam vodila Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture“, rekla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju.

Ona je, govoreći o novim projektima u oblasti rudarstva, rekla da će realizacija svih projekata biti uslovljena ispunjenjem visokih standarda zaštite životne sredine

„Projekat „Jadar“ je strateški važan ne samo za rudarstvo, već za kompletnu privredu u Srbiji i verujemo da će biti ispunjeni svi uslovi u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine i da ćemo imati rudnik jadarita, odnosno litijuma. Ipak, naš cilj je da imamo kompletan lanac proizvodnje litijuma, fabriku litijumskih baterija i fabriku električnih vozila“, napomenula je ministarka.

Mihajlovićeva je istakla da novi Zakon o korišćenju OIE predstavlja osnovu za novi investicioni okvir, kao i da postoji prostor za saradnju sa „Behtelom“ u realizaciji projekata u izgradnji novih HE, vetroelektrana i solarnih elektrana

“Podržavamo viziju i ciljeve koje ste zacrtali u procesu energetske tranzicije i drago nam je da postoji mogućnost da budemo deo te vizije o zelenom rudarstvu, zelenoj energetici i održivoj ekonomiji. Nadam se da će iskustvo kompanije i moje lično iskustvo pomoći u narednim projektima, posebno jer već imamo odlično iskustvo kada je u pitanju saradnja sa Vama u prethodnom Ministarstvu“, rekla je Eli Mekadam, predsednica „Behtela“ za rudarstvo. 

Sastanku, na kojem je dogovoreno da razgovori o saradnji kompanije „Behtel“ sa Ministastvom budu intenzivirani, prisustvovao je i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

„Postoji nekoliko načina na koje možemo da produbimo saradnju. Jedan od prioriteta naše Vlade su održiv rast, zelena ekonomija i neophodnost povećanja proizvodnje zelene energije, o čemu je i predsednik Bajden govorio, a imajući u vidu vašu viziju i posvećenost transformaciji energetskog miksa, odnosno rastu kapaciteta koji koriste OIE, postoji veliki prostor da Srbija postane primamljivije mesto za nove investicije, ne samo iz SAD, već i iz EU“, rekao je Godfri.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti