10 miliona funti za čišćenje žvaka sa britanskih ulica

Foto-ilustracija: Unsplash (Ricky Han)

Vodeći proizvođači žvaka investiraju 10 miliona funti u čišćenje britanskih ulica od bačenih žvaka. Godišnja cena čišćenja je procenjena na sedam miliona funti, a ovim otpadom prekriveno je 87 odsto ulica, procenjuje udruženje Za čistu Britaniju (Keep Britain Tidy), koje će i upravljati organizacijom čišćenja.

Sredstva će obezbediti kompanije poput Mars Wrigley, GlaxoSmithKline i Perfetti Van Melle. Inicijativu je pokrenulo odeljenje za ekologiju britanske vlade koje ističe da će novac biti upotrebljen za samo čišćenje ulica, ali i razvoj drugačijih navika kako bi se ljudi motivisali da na adekvatan način odlažu otpad od korišćenih žvaka. Raniji pilot programi pokazali su da se otpad od žvaka smanjio za 64 odsto. 

Ministarka ekologije Rebecca Pow istakla je da mrlje od žvaka kvare izgled ulica, ali i troše milione funti novca poreskih obveznika.

“Nova šema znači da proizvođači žvaka ne samo da pomažu u čišćenju gradova, već i rade na prevenciji bacanja ove vrste otpada. Želimo da centre gradova učinimo atraktivnijim mestima što je deo dugoročne strategije da udahnemo novi život našim zajednicama”, istakla je ministarka. 

Inače, odeljenje za ekologiju britanske vlade podseća da je bacanje smeća na ulicu prestup. Vlada je savetovala lokalnim vlastima da povećaju kazne za prestupnike na 150 funti, pa sve do 2.500 funti ako budu osuđeni.

Izvor: Centar za promociju cirkularne ekonomije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti