Ekološke organizacije i javne ličnosti vas pozivaju na sutrašnji „Ustanak za opstanak“

Foto: Fejsbuk / Odbranimo reke Stare planine

„Oni nam otimaju šume, planine, njive, zemlju, otimaju vazduh, reke i vodu, koje sve manje ima u svetu, pa i kod nas… Zaista, svako mora da unese delić svoje energije i doprinese borbi za opstanak, borbi za život“ – ovim rečima je glumica Jelisaveta Seka Sablić, jedna od brojnih javnih lićnosti koji će se sutra u 14 časova pojaviti na protestu „Ustanak za opstanak“, pozvala sve građane da svojim prisustvom podrže ovu borbu.

Ekološki problemi u našoj zemlji već dugo se akumuliraju, pa će na protestu biti reči o zagađenju vazduha, seči šuma, mini-hidroelektranama, nesanitarnim deponijama, radu postrojenja bez filtera i ostalim temama zbog kojih će se brojni građani okupiti da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Među organizatorima protesta je mreža organizacija Pravo na vodu, pokret Odbranimo reke Stare planine, nevladine organizacije Građanski preokret i Internet radnici Srbije, Pokret odbranimo šume Fruške gore i brojne druge organizacije, a „Ustanku“ će se priključiti i pokret Ne davimo Beograd, udruženje Bitka za Vlasinu, Društvo za zaštitu životne sredine “Stara planina”, neformalna grupa građana „Eko straža“ i drugi.


„Građanski preokret poziva sve građane da se pridruže protestu “Ustanak za opstanak”, koji će biti održan u subotu 11. septembra, u 14 časova, ispred Predsedništva Srbije. Nezadovoljstvo građana izazvano katastrofalnim stanjem životne sredine je opravdano. Širom države se sve više ugrožavaju vazduh, voda, zemljište, šume, reke i druga prirodna bogatstva. Borba za zdravu životnu sredinu je istovremeno borba za institucije koje će raditi u opštem interesu, po propisima, uz uvažavanje građana, njihovih potreba i stavova“, navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije.

Podsetimo, na prvom ekološkom ustanku održanom 10. aprila u Beogradu, nekoliko hiljada ljudi se okupilo kako bi zajedno insistirali na poštvanju Ustava i Zakona o zaštiti prirode, usklađivanju propisa sa najvišim ekološkim standardima i obustavi svih projekata koji su štetni po životnu sredinu.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti