Održan drugi protest za bezopasan vazduh

Foto: Fejsbuk skrinšot / Eko straža

Koncentracija zagađujućih materija u vazduhu iz godine u godinu dostiže nove rekorde, a aerozagađenje u našoj zemlji odavno je prestalo da bude problem koji vezujemo isključivo za zimske mesece. Požari na deponijama i šumski požari koji su obeležili početak avgusta dramatično su pogoršali kvalitet vazduha u Srbiji i podsetili nas da se za čist vazduh moramo boriti tokom cele godine.

Upravo zato je neformalna grupa građana „Eko straža“ u subotu, 4. avgusta, organizovala drugi protest za bezopasan vazduh kako bi skrenula pažnju na, kako smatraju, ekološki problem koji je najhitnije rešiti.

Odziv građana i ovoga puta bio je veliki, a u objavi na svojoj fejsbuk stranici „Eko straža“ navodi da je ovo jedan od najvećih protesta protov zagađenog vazduha u Evropi i predviđaju da će ubuduće biti još masovniji. Onima koji se nisu pojavili poručuju da je neophodno da spontano shvate da moraju da izađu zbog sebe jer je to, kako kažu, borba za egzistenciju a ne podrška drugome.

„Svako ko je izašao na ulicu i rekao ‘ne mogu da dišem bre’ uradio je to pre svega zbog sebe i svoje porodice“, stoji u objavi neformalne grupe. Posebnu zahvalnost „Eko straža“ je uputila građanima Bora čiji je problem za zagađenjem vazduha nadaleko poznat, a koji su ukupno osam sati proveli u putu kako bi prisustvovali protestu.

Govoreći o finansiranju protesta, grupa navodi da su sva sedstva izdvojili organizatori protesta i oni koji svoje usluge ne naplaćuju želeći da na taj način podrže borbu za bezopasan vazduh.

„Ljudi koji rade grafički dizajn, edituju video materijal, snimaju, rade administrativne zadatke, to rade ‘pro bono’ punog srca jer veruju da će jedna promena, kao što je čist vazduh, možda promeniti i celo društvo“, navode u „Eko straži“.

Oni dodaju da je neophodno da se držimo zajedno i donosiocima odluka prenesemo poruku imajući argumente struke iza sebe. Na jučerašnjem protestu građani su po prvi put imali priliku da čuju konkretne i zaokružene probleme zagađenja vazduha kao i ispunjive zahteve koje svi mogu da podrže. Kako je bilo na skupu, pogledajte u videu.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti