Požar u “Vinči” – kakav vazduh udišemo?

Foto-ilustracija: Pixabay

U nekim delovima Beograda i dalje se može osetiti jak miris dima koji dolazi sa deponije u “Vinči” na kojoj je u subotu izbio požar. Nadležni tvrde da je požar pod kontrolom, vatrogasci gase zapaljene površine i nakon toga ih toga zatrpavaju zemljom.

Prema podacima mernih stanica vazduh je dobrog kvaliteta, međutim, najveći problem predstavlja to što one ne mere koncentracije dioksina i furana, kao i mnogih drugih jedinjenja koja su veoma toksična, te niko ne može tačno reći kakav vazduh udišemo u Beogradu.

Kako objašnjava Milenko Jovanović, iz Nacionalne ekološke asocijacije, nije urađeno adekvatno uzorkovanje vazduha radi analize sadrzaja visoko toksičnih i kancerogenih jedinjenja koja se sigurno emituju pri ovakvim procesima sagorevanja jedne nesanitarne deponije. To nije urađeno kako na samoj deponiji, tako i u drugim delovima grada gde je ovaj oblak dima stigao, te zato nema preciznih podataka o tome kakav vazduh smo udisali, a i sada udišemo.

“Najveći problem paljenja deponije nije koncentracija PM 10 i PM 2,5 čestica, kao što se predstavlja građanima, nego upravo nepoznati nivo koncentracija opasnih jedinjenja, furani, dioksini, PaH-ovi i drugi koji se ne mere”, kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, kada je kvalitet vazduha u pitanju, trenutno je, sigurno, bolja situacija nego prethodnih nekoliko dana, jer je intenzitet požarnog procesa visestruko smanjen, ali kada se ova nesanitarna deponija ponovo zapali (sto je neminovno), opet ćemo imati istu situaciju.

Kako kaže, decenijama se na ovu deponiju nagomilavaju hiljade tone otpada, te da su požari, u letnjem periodu, potpuno normalna pojava. Pravi problem predstavlja to što se ne zna šta sve gori, jer se ovde odlaže i plastika, ulja, metali i raznorazno smeće koje u sebi sadrži kancerogene materije ili koje nastaju sagorevanjem i međusobnom interakcijom.

“Mi nikada nećemo znati koliko je bilo ugroženo zdravlje građana, zato što ne znamo kakav vazduh smo udisali ovih dana. Zato je jedino ispravno bilo da institucije u odsustvu merenja, savetuju građanima da se preventivno uzdrže od uobičajenog boravka napolju u rizičnom periodu”, ističe Jovanović.

Podsetimo, u subotu je izbio požar na deponiji u “Vinči”, dok je u nedelju dim i neprijatni miris paljevine prekrio gotovo ceo grad. Vatrogasne ekipe su odmah izašle na teren i gašenje ovog požara i dalje traje. I dok nadležni kažu da prate situacija kada je kvalitet vazduha u pitanju i da nema mesta panici, građani su zabrinuti jer ne znaju šta udišu.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti