Obnovimo Evropu traže uvođenje evropskog tužioca za ekološki kriminal

Foto ilustracija: Pixabay

Poslanička grupa Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu pozvala je Evropsku komisiju da proširi mandat Kancelarije evropskog javnog tužioca (EPPO) da pokriva i kriminal protiv životne sredine.

„Vreme je da EU pokaže vođstvo u borbi protiv zelenog kriminala. Poslednjih godina svedoci smo jasnog rasta ekološkog kriminala širom Evrope. Aktivnosti poput ilegalne seče šuma, zagađenja tla, paljevina i preteranog ribolova, ne samo da nanose veliku štetu biodiverzitetu, već i uključuju korupciju, pranje novca i nasilje“, navodi se u pismu koje je poslanička grupa uputila Komisiji.

Iz Obnovimo Evropu poručuju da žele snažan institucionalni okvir za prekogranični ekološki kriminal koji predviđa Zelenog EU tužioca u EPPO za borbu protiv ekološkog kriminala.

Funkcija tog tužioca, kako se predlaže, treba da bude nadograđena na postojeću strukturu i fokusirana na suzbijanje ekoloških zločina, operativnu podršku i koordinaciju, efikasno prekogranično gonjenje zelenog kriminala i sankcionisanje.

Šef poslaničke grupe Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu Dačijan Čološ rekao je da ekološki kriminal ne poznaje granice, da svima nanosi štetu i da se zato Obnovimo Evropu zalaže za efikasan EU pristup na tom planu.

„Imamo EPPO i želimo da njegov mandat pokriva i ekološki kriminal kako bi pomogao da se problem rešava na evropskom nivou“, rekao je Čološ.

Rumunski evroposlanik Vlad George, inicijator obraćanja Komisiji, istakao je da se o zelenom kriminalu u EU nedovoljno govori i da se nedovoljno istražuje, što za posledicu ima gubitak biodiverziteta, prirodnih resursa i javnih finansija.

„Istovremeno se zarada kriminalaca stečena zloupotrebom prirode ne zaustavlja ni na jednoj granici, infiltrira se u legalnu ekonomiju, urušava konkurenciju i smanjuje poreski prihod“, rekao je George.

U pismu upućenom sredinom jula predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i nadležnim komesarima ukazuje se i da članice EU na nacionalnom nivou nemaju specijalne jedinice za borbu protiv kriminala u oblasti životne sredine.

Izvor: EURACTIV.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti