Oduzimanje poljoprivrednog zemljišta zarad očuvanja prirode u Holandiji

Foto-ilustracija: Unsplash (Henry Be)

Kako bi smanjili emisije azotnih jedinjenja, Vlada Holandije planira eksproprijacijom da otkupi zemlju od poljoprivrednika. Reč je o administrativnoj proceduri kojom organ vlasti oduzima imovinu od vlasnika (najčešće privatnog) uz odgovarajuću naknadu, radi nekog javnog interesa.

Prema holandskom zakonu postoji mogućnost da država preuzme zemljište te na njemu zaustavi poljoprivrednu proizvodnju. Ali, kako piše nrc, reč je o politički osetljivom modelu i državu bi mogla da košta dve do tri milijarde evra.

Kako je do ovoga došlo? Još je 2019. godine najviši holandski sud doneo odluku prema kojoj je pogrešno izračunata emisija gasova koji zagađuju životnu sredinu. Na vrhu zagađivača uz poljoprivredu je i građevinarstvo. Već je tada zaustavljeno stotine građevinskih projekata, a osim toga, postavljena su i nova ograničenja brzine na auto-putevima na 100 km/h tokom dana. Te su jeseni u znak protesta holandski poljoprivrednici traktorima izašli na ulice širom zemlje.

Iako je država poljoprivrednicima namenila određenu naknadu za prestanak bavljenja poljoprivredom, do sada se na taj korak odlučilo 280 uzgajivača svinja umesto očekivanih 500. Za ostale sektore još uvek nema informacija.

Holandsko udruženje poljoprivrednika (LTO) kritikuje ovakve predloge jer smatraju da bi eksproprijacija mogla da traje decenijama i jako skupo košta holandsku vladu.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

Izvor: Agroklub

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti