U susret Danu Nacionalnog parka Đerdap

Foto-ilustracija: Unsplash (Nikola Stojanović)

Među prirodnim lepotama Srbije nalazi se i Nacionalni park Đerdap, a sutra se obeležava 49. godina od kada je ustanovljen.

Prostire se na dužini od oko 100 kilometara i površini od preko 60.000 hektara, a deo brdsko-planinskog područja pokrivenog šumom uzdiže se do 800 metara. Ova klisura jedna je od najdubljih u Evropi, a njen kulturni, turistički i prirodni značaj ne prepoznaje se samo u našoj, već i u mnogim drugim zemljama.

Ovaj predeo prožet je bogatom florom i faunom, a u srži biljnog bogatstva ponosno čuva 13 vrsta tercijarnih relikata. Reliktne vrste predstavljaju zapravo drevne vrste, za koje postoje dokazi da su tu nastanjene od davnina. Pritom, pod rečju – davnina – ne misli se na period od nekoliko vekova. Ove vrste biljaka nastanile su đerdapsku klisuru i njene krečnjačke padine još u periodu ledenih doba, kako bi se među njima zaštitile od ekstremne promene klime, a zahvaljujući tome su i opstale.

Nacionalni park Đerdap bogat je i endemskim vrstama, a do sada je utvrđeno 14 vrsta. Govoreći o ceolokupnom biljnom svetu, na ovom području nalazi se preko 1000 vrsta i podvrsta biljaka. Upravo svojom specifičnom klimom, koja obezbeđuje u kanjonima i klisurama veću vlagu i toplotu, ovaj Nacionalni park dom je i za neke mediteranske biljke.

Pročitajte još:

Osim po biodiverzitetu, Đerdap je poznat i po hidroelektranama, usled čije izgradnje su ugrožene vrste potpuno nestale.

Govoreći o fauni, Đerdap poseduje izuzetne uslove za život mnogih vrsta. Bogat vodenim resursima, šumskim, ali i livadskim predelima, pa sve do klisura i kanjona. Nastanjuje je preko 50 vrsta sisara među kojima su i strogo zaštićene vrste poput vidre, risa i slepih miševa, zatim gotovo 270 vrsta ptica, kao i 13 vrsta vodozemaca i 14 vrsta gmizavaca, od kojih je većina strogo zaštićena. Đerdap može da se pohvali i sa preko 100 vrsta leptira, kada je reč o raznovrsnosti insekata.

Lepi plavi Dunav, na čijoj obali je smešten Nacionali park Đerdap, omogućio je da ovde boravi oko 50 vrsta riba. Ipak, osim po širokom koritu reke Dunav u ovom predelu, Đerdap je poznat, kao što je pomenuto po hidroelektranama. Njihovom izgradnjom nisu nestale samo određene biljne vrste, već i životinjske. Promenim hemijskog sastava vode, rečnog dna i zaustavljanjem migratornih tokova crnomorskih riba koje su se mrestile upravo u Dunavu, došlo je do nestanka određen vrsta ovih riba.

Istorijske i kulturne znamenosti Đerdapa veoma su posećene i značajne za turizam. Neke od najpoznatijih su Golubačka tvrđava, Lepenski Vir i Trajanova tabla.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti