Za sufinansiranje 89 zaštićenih područja 355 miliona dinara

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Upravljači zaštićenih područja na teritoriji Republike Srbije, potpisali su ugovore za sufinansiranje Programa upravljanja zaštićenim područjima. Ove godine sredstva su opredeljena za 89 zaštićenih područja, a izdvojeno je 355 miliona dinara, što je veći iznos nego prethodne godine.

“Zaštićena područja najvredniji su deo prirode, koja zbog svojih karakteristika zavređuju da imaju poseban status. Kako bismo održali i unapredili stanje prirode, neophodno je da čuvamo i unapređujemo zaštićena područja, a ove subvencije se dodeljuju upravljačima na osnovu Programa upravljanja, na koji je Ministarstvo dalo saglasnost u skladu sa Zakona o zaštiti prirode“, rekla je Irena Vujović Ministarka zaštite životne sredine, navodi se u saopštenju.

Kako je dodala, pored očuvanja postojećih zaštićenih područja, Ministarstvo svake godine trudi da poveća površinu pod zaštitom.

Pročitajte još:

Izdvojena sredstva rukovodioci zaštićenih područja mogu da iskostite za čuvanje zaštićenog područja, poslove za uređenje ulaznih stanica, centara za posetioce, uređenje prostora za potrebe obrazovanja, očuvanje kulturnog nasleđa. 

Fokus je i na praćenju stanja prirodnih vrednosti, naučnim i drugim istraživanjima, reintrodukciji, rekolonizaciji, rekultivaciji i drugim aktivnostima na tehničkoj i biološkoj zaštiti, i drugo.

Ove godine se prvi put sufinansiraju radovi i aktivnosti za dva nova zaštićena područja PIO “Stolovi” i PIO “Željin”, kojim upravlja JP „Srbijašume”.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti