Sprečimo trovanje pčela

Photo-illustration: Pixabay

Počinje period cvetanja voća, ali i povećanog rizika od trovanja pčela, na šta se upozoravaju svi poljoprivredni proizvođači, korsnici sredstava za zaštitu bilja i pčelari.

Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, a usled lošeg oprašivanja ne samo da opada prinos, već se i smanjuje kvalitet plodova.

Zakon potpuno zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče ni rano ujutru, navodi se u zajedičkom saopštenju Uprave za zaštitu bilja i Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Treba istaći da se sredstva za zaštitu bilja primenjuju u skladu sa registracijom – deklaracijom i uputstvom, a takođe je bitno da se poštuje predviđena koncentracija i karenca, a sve u skladu sa dobrom poljoprivrednom praksom.

Pročitajte još:

,,Apelujemo na poljoprivredne proizvođače, da čak i kada primenjuju sredstva za zaštitu bilja koja su otrovna za pčele kod kulture koja nije u cvetu, prvo suzbiju korove u voćnjacima, jer upravo korovi koji su u fazi cvetanja mogu da budu posećeni od strane pčela i da pored toga što biljke koje tretiraju nisu u fazi cvetanja, do trovanja dođe zato što pčele idu na korovske biljke ispod stabala koje su u cvetu’’, piše u saopštenju.

Foto-ilustracija: Unsplash (Rahul Pradeep)

Poljoprivrednim proizvođačima potrebno je posebno skrenuti pažnju, da je prilikom tretiranja uljane repice i soje insekticidima, zabranjeno primenjivati insekticide koji su otrovni za pčele u toku cvetanja.

,,Takođe apelujemo da se prilikom tretiranja uljane repice pre cvetanja koriste sredstva za zaštitu bilja koja imaju kraći period delovanja’’, ističe se u saopštenju.

Zahvaljujući saradnji Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) sa Upravom za zaštitu bilja, koja je iz godine u godinu sve bolja i bolja, kako se navodi u saopštenju, i prošle sezone uspeli su da preventivno zaustave par najavljenih tretiranja uljane repice u cvetu.

Tretiranje komaraca iz vazduha takođe predstavlja problem, jer se često poklapa sa cvetanjem lipe, a i drugih medonosnih biljaka, koju pčele intenzivno posećuju. Zbog toga, apeluje se da se tretiranje komaraca ne sprovodi iz vazduha, već da se komarci i krpelji tretiraju sa zemlje, preparatima koji nisu toksični za pčele, u kasnim večernjim satima, kada nema aktivnosti pčela.

,,Svako pčelinje društvo podigne prinos ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura. Sačuvajmo pčele od trovanja!“

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti