EU u borbi protiv prekomerne potrošnje tekstila

Foto-ilustracija: Unsplash (Angela Bailey)

Poslanici Evropskog parlamenta pozivaju Komisiju i zemlje EU da prekinu „brzu modu“ i pomognu potrošačima da i sami budu odgovorniji kada je u pitnaju garderoba. 

Parlament je usvojio preporuke za strategiju EU za održivi i cirkularni tekstil, sa 600 glasova za, 17 protiv i 16 uzdržanih, po čemu je primetno da je stav parlamenta na ovu temu poprilično saglasan.

EU poziva da tekstilni proizvodi koji se prodaju budu izdržljiviji, lakši za ponovnu upotrebu, popravku i recikliranje. Njihova proizvodnja treba da poštuje ljudska, socijalna i radnička prava, životnu sredinu i dobrobit životinja u celom lancu snabdevanja. 

Ono što je bila jedna od glavnih tema je brza moda, kako smo naveli, kojoj poslanici žele da stanu na kraj.

Brza moda se odnosi na model poslovanja koji se fokusira na brzu proizvodnju velikih količina odeće. Kopira najnovije modne trendove koji se vide na pistama tokom nedelja mode širom sveta i pretvara ih u odeću dostupnu u prodavnicama glavnih ulica i tržnih centara. Često objavljuju nove dizajne kako bi podstakli potrošače da neprestano kupuju nove artikle. To je odeća koja široj javnosti donosi trendove po pristupačnijim cenama.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema Fondaciji Ellen MacArthur, globalna proizvodnja odeće se udvostručila od 2000. do 2014. godine, a broj odevnih predmeta koje prosečan potrošač svake godine kupi porastao je za 60 odsto u istom periodu. Istovremeno, dužina nošenja odeće pre nego što je odbačena smanjena je za oko 36 odsto.

Što se tiče otpada, procenjuje se da se svake godine nakupi oko 92 miliona tona tekstilnog otpada, prema podacima iz 2021. godine, a ekvivalent je kamion za smeće pun odeće koji svake sekunde završi na deponijama. Do 2030. godine očekuje se da će godišnja proizvodnja tekstilnog otpada porasti na 148 miliona tona.

Foto-ilustracija: Pixabay

Konkretno u Evropi, prema podacima  Evropskog parlamenta iz prethodnih godina, svake godine se u Evropskoj uniji proizvede više od 16 miliona tona tekstilnog otpada.

Parlament kaže da bi potrošači trebalo da imaju više informacija kako bi doneli održive izbore, takođe poziva na zabranu uništavanja neprodate i vraćene tekstilne robe u predstojećoj reviziji uredbe o ekodizajnu. Žele da predstojeća revizija Okvirne direktive o otpadu, koja se bavi upravljanjem otpadom u zemljama EU, i u domaćinstvima, uključuje posebne odvojene ciljeve za sprečavanje nastanka tekstilnog otpada, sakupljanje, ponovnu upotrebu i reciklažu. Oni pozivaju Komisiju da pokrene inicijativu za sprečavanje i minimiziranje ispuštanja mikroplastike i mikrovlakana u životnu sredinu, bez daljeg odlaganja.

„Potrošači sami ne mogu da reformišu svetski tekstilni sektor kroz svoje navike kupovine. Ako dozvolimo tržištu da se samoreguliše, ostavljamo otvorena vrata za brzi modni model koji eksploatiše ljude i planetu resurse. EU mora zakonski obavezati proizvođače i velike modne kompanije da posluju održivije. Ljudi i planeta su važniji od profita tekstilne industrije. Katastrofe koje su se desile u prošlosti, poput kolapsa fabrike Rana Plaza u Bangladešu, rastuće deponije tekstila u Gani i Nepalu, zagađena voda i mikroplastika u našim okeanima, pokazuju šta se dešava kada ne sledimo ovaj princip. Čekali smo dovoljno dugo – vreme je da napravimo promenu!“ – rekla je poslanica Nemačke Delara Burkhardt.

Tekstilni proizvodi treba da traju duže i da ih je lakše ponovo koristiti, popravljati i reciklirati, a odeću i obuću treba proizvoditi kružno, održivo i socijalno pravedno, preporuka je Evrope.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti