Trotineti od sada legalna vozila na putu, ali uz nalepnicu

Foto-ilustracija: Pixabay

Počela je registracija trotineta kako bi mogli da učestvuju u saobraćaju i trajaće do 15. juna. Izmenama zakona trotineti su prepoznati u zakonodavstvu i tako postali legalna vozila na putu. Trotineti su laka električna vozila, ali samo oni koji ispunjavaju uslove moći će da se koriste u saobraćaju i to uz propisanu nalepnicu. Za izdavanje nalepnice, između ostalog, biće potrebno da se uplatiti 2.060 dinara.

Poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, uvedena su laka električna vozila koje predstavljaju motorno vozilo.

Trotineti, novina u saobraćaju, su vozila sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, a čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na sat i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

Trotineti su izmenama Zakona prepoznati u saobraćaju

Samo trotineti koji ispunjavaju navedene uslove moći će da se koriste na propisan način u saobraćaju i to samo kada poseduju odgovarajuću propisanu nalepnicu.

Agencija za bezbednost saobraćaja navodi da se pod terminom laka električna vozila podrazumevaju isključivo trotineti sa po jednim točkom napred i nazad, bez mesta za sedenje i sa navedenim karakteristikama snage, mase i brzine.

Lakim električnim vozilima ne podrazumevaju se bilo kakvi monocikli, bicikli, mopedi, samobalansirajuća sredstva, skejtovi i slično, ističu iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

PROČITAJTE JOŠ:

Pravilnik, kako dobiti nalepnicu

Na osnovu odredaba Zakona, početkom prošlog meseca je donesen Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila koji je objavljen u Službenom glasniku RS broj 16/24.

U navedenom pravilniku objašnjena je procedura podnošenja zahteva za dobijanje nalepnice, dat je obrazac zahteva i način popunjavanja kao i spisak potrebne dokumentacije.

Dokumentacija se po pravilu dobija prilikom kupovine trotineta. Uz zahtev pored navedene tehničke dokumentacije, prilaže se očitana lična karta za fizička lica, odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica za pravna lica, izjava propisana pravilnikom, na propisanom obrascu i dokaz u uplaćenoj naknadi za izdavanje nalepnice u iznosu od 2.060,00 dinara, od čega cena usluge izdavanja nalepnice iznosi 1.560,00 dinara, dok cena obrasca nalepnice iznosi 500 dinara.

Foto-ilustracija: Pixabay

„Svi oni koji nemaju dokumentaciju treba da se obrate uvozncima, dilerima i distributerima od kojih su pribavili vozilo. Ukoliko nisu uspeli da pribave potrenu dokumentaciju formiran je kol centar i mejl adresa na koji građani mogu da se obrate sa dodatnim pitanjima“, kaže Milan Ilić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice vrši se na mestima koja se nalaze u informaciji objavljenoj na zvaničnom internet sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja, a koja obuhvata spisak od 80 gradova i opština, odnodno preko 150 predajnih mesta AMSS-a.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti