Nemačka -Odlični rezultati i ambiciozni ciljevi za energiju vetra – šta je prepreka

Foto-ilustracija: Freepik (wirestock)

Razvoj kapaciteta energije vetra na kopnu u Nemačkoj, prošle godine je bio duplo veći nego što je to ostvareno tokom godina u periodu od 2018. do 2022.

Ovo me je doprinela reforma dozvola, zato što se sada znatno veći broj novih projekata odobrava nego što je to bilo ranijih godina. Pored toga, Vlada donosi dobre odluke o investicijama u infrastruktu koja je važna za podršku razvoja ove energije.

Kako se navodi na sajtu WindEurope, Nemačka ima u planu da sprovede aukcije za izgradnju vetroelektrana na kopnu čiji će kapacitet biti gotovo 15 GW. Poređenja radi, ovo je veći kapacitet nego što su sve evropske zemlje zajedno izgradile u 2023. godini.

Savezna agencija za mrežu Bundesnetzagentur (BNetzA) ovakvu odluku je donela upravo zahvaljujući boljim uslovima za izdavanje dozvola. Nemačka je rigozorno pristupila sprovođenju hitnih propisa Evropske unije o dozvolama, uzimajući u obizir i pojam premošćavanja javnog interesa za projekte energije vetra.

U ovom konktekstu to znači da će projekti energije vetra biti odobreni čak iako postoje određene prepreke ili protivljenja koja se tiču javnog interesa, kako bi se ostvarili ciljevi razvoja ove energije. Kako se navodi, ovaj princip otključava projekte izgradnje vetrenjača na kopnu koji bi inače ostali zaglavljeni u pravnim postupcima.

Pročitajte još:

Ovakve odluke donele su dobre rezultate i u prošloj godini, s obzirom na to da je Nemačka odobrila 7,5 GW i time ostvarila povećanje više od 70 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Pored kopnenih, u planu je da se organizuju aukcije za priobalne vetrenjače i to za 8 GW, a već sada je otvorena prva aukcija za 5,5 GW.

Foto-ilustracija: Unsplash (Raychel Sanner)

Prisećanja radi, nedavno je objavljeno da je energija vetra u Nemačkoj premašila udeo uglja u 2023. godini. Štaviše, obnovljivi izvori energije su činili 56 odsto ukupno proizvedene električne energije, od čega je 31 odsto bila energija vetra.

Kada je reč o dobrim odlukama Vlade koje podržavaju razvoj potrebne infrastrukture, Vlada će doprineti širenju od 30 hektara priobalnog terminala za teške terete u luci Kukshafen. Ovo je značajno zato što se omogućava uvoz velikih kompanenti vetrogeneratora iz južne Evrope i drugih delova sveta, navodi se na sajtu WindEurope.

Ipak, potrebni su dodatni napori na razvoju lučke infrastrukture uzimajući u obzir planove Nemačke za proširenje energije vetra na kopnu. Pored toga, treba raditi i na razvoju unutrašnje infrastrukture i proširenja puteva, kao i na bržem dobijanju dozvola za transport.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti