Pokretanje Inicijative za energiju vetra

Foto-ilustracija: Pixabay

Godišnji događaj o vetru na kopnu i na moru koji organizuje WindEurope, okupio je preko 10.000 učesnika, uz desetine konferencijskih sesija, stotine govornika i preko 500 izlagača iz ove oblasti.

Događaj je održan u Španiji u gradu Bilbao, što je bila jedinstvena prilika za potpisivanje Španske povelje o vetru. Povelja ima za cilj da identifikuje akcije za ubrzanje širenja energije vetra u ovoj zemlji, kao i za maksimiziranje njenih društvenih i ekonomskih koristi. Njom je utvrđeno šest pravca delovanja za razvoj sektora energije vetra i precizirani su alati za sprovođenje ovih pravaca delovanja, navodi se na sajtu WindEurope.

Veća vidljivost i robusnost u planiranju energije vetra, kao i poboljšan dizajn aukcije energije vetra, predstavljaju prva dva pravca delovanja. Treći jeste bolje koordinacija između kompanija za energiju vetra, a tu je i povećana predvidljivost i promocija dugoročnih sporazuma. Takođe, ona uključuje praćenje međunarodne trgovinske prakse u cilju izbegavanja nelojalne konkurencije i na kraju, jačanje kapaciteta za proizvodnju energije vetra u Španiji.

Pročitajte još:

Globalna platforma za procenu održivosti poslovanja EcoVadis, WindEurope i pet vodećih organizacija u industriji energije vetra, najavile su pokretanje Inicijative za energiju vetra (eng Wind Energy Initiative), koja treba da ubrza usvajanje održivih praksi negovanjem snažne saradnje između trgovinskih partnera, kao i jačanjem pozitivnih uticaja u njihovim lancima vrednosti.

Neki od strateških ciljeva Inicijative jesu povećanje doprinosa industiji vetra globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena i to davanjem prioriteta smanjenu emisija ugljenika. Tu je i nastavak unapređenja dobrobiti i pravičan tretman svih pojedinaca koji su uključeni u lanac snabdevanja energijom vetra. Treći strateški cilj podrazumeva nastavak promovisanja očuvanja biodiverziteta zarad zaštite ekosistema u smislu negativnog uticaja aktivnosti u vezi sa sektorom energije vetra. Na kraju, treba podsticati značajan rast članstva.

Foto-ilustracija: Unsplash (Raychel Sanner)

Kako bi se postigli ciljevi, Inicijativa će primeniti metodologiju ocenjivanja održivosti EcoVadis, kao dobrovoljni standard za procenu svojih dobavljača, a takođe će i podržati dobavljače na njihovom putu prema održivosti kroz pružanje jasne strategije za unapređenje performance u oblasti ESG kriterijuma.

Kada je reč o investicijama u energiju vetra u Evropi, prošla godina zabeležila je dvostruko bolje rezultate, nego što je to bilo u 2022. godini. Evropa je u 2023. godini odobrila značajno više dozvola za nove vetroelektrane na kopnu u odnosu na ranije godine i to uglavnom zbog pravila Evropske unije o dozvolama za obnovljive izvore energije.

Kako se navodi na sajtu WindEurope, procene su da će Evropska unija u proseku instalirati 29 GW godišnje u period od 2024. do 2030. godine, čime će instalisani kapacitet u Evropskoj uniji do 2030. godine dostići 393 GW.

Najveći izazov ubrzanom razvoju energije vetra ostaje blagovremeno proširenje evropskih kopnenih i priobalnih električnih mreža.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti