Prvi električni automobili proizvedeni u Kragujevcu, u toku testiranja – kada se mogu naći na ulicama

Foto-ilustracija: Unsplash (chuttersnap)

Kako je za RTS nezvanično potvrdio Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija, u toku su testiranja prvog električnog automobila koji je proizveden u našoj zemlji.

Prva testiranja su obavljena u Kragujevcu, jer fabrika poseduje pistu za probu novih automobila, ali glavna sigurnosna ispitivanja – takozvani „kreš“ testovi vrše se u inostranstvu.

Đorđević kaže da je, kada je testiran model “fijat 500L” pred početak serijske proizvodnje, oko 200 primeraka napravljeno samo za ispitivanje.

,,Svaki od tih modela mora da prođe opsežna testiranja – sigurnosna ispitivanja, bočne udare… Svaki od njih treba na tim testovima da dobije određeni broj zvezdica kako bi bio potpuno siguran”, naveo je Đorđević.

Uskoro novi model i na ulicama Kragujevca

Može se očekivati da se novi električni automobil testira i na ulicama Kragujevca, bar ukoliko bude sledio dosadašnju praksu „Fijatovih“ modela.

Kada je testiran stariji brat, „fijat 500L“, on je zaštićen, u maskirnoj foliji vožen ulicama grada, ali i Šumadije, u jednom delu testova.

Đorđević očekuje da će tako biti i sa novim električnim automobilom.

Pročitajte još:

Radnici iz inostranstva vraćeni u Srbiju, očekuju se nova zapošljavanja

Govoreći o broju radnika u kragujevačkoj fabrici i da li su spremni za serijsku proizvodnju novog modela, Đorđević kaže da jesu.

Navodi da su se radnici koji su bili na obukama u inostranstvu vratili u Srbiju u nekoliko faza, kao i da su odmah uključeni u poslove u vezi sa proizvodnjom novog automobila.

Pored toga, dodaje, uskoro će biti otvoreni i konkursi za prijem novih radnika koji će takođe proći neophodne obuke.

Nema potvrda iz „Stelantisa“

Iz kompanije „Stelantis“ nisu želeli da potvrde informacije o prvim modelima proizvedenim u Kragujevcu, niti da li traju testiranja, ističući samo da je projekat u toku.

Još se ne zna tačan datum kada će prvi kragujevački električni mališan biti predstavljen javnosti, ali ni gde će to biti. Đorđević napominje da je to prvi električni automobil proizveden na Balkanu, kao i da bi bilo lepo da bude predstavljen u Srbiji.

Nekoliko datuma je u opticaju, a gotovo je izvesno da će novi model biti predstavljen na leto.

Iako se u javnosti govorilo da će ovaj električni automobil biti restilizovan model Fijatove „pande“, kompanija „Stelantis“ nije to potvrdila niti objavila zvaničan naziv novog modela.

Više puta se u domaćoj javnosti spekulisalo oko izgleda automobila i cene, ali kompanija to još nije obelodanila.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti