Poduhvati EPS-a: izgradnja vetroparka, solarne elektrane i završetak revitalizacije HE “Đerdap”

Foto: EPS (Danilo Mijatović)

Stručni timovi Elektroprivrede Srbije (EPS) veoma su aktivni, rade na izgradnji vetroparka, solarne elektrane, a polovinom oktobra očekuje se završetak poslednje faze revitalizacije hidroelektrane (HE) “Đerdap 1”.

Vetropark na području požarevačke gradske opštine Kostolac, pilot projekat EPS-a u oblasti proizvodnje električne energije iz snage vetra, ukupne snage 66 megavata, što je dovoljno za potrošnju oko 30.000 potrošača, biće priključen na mrežu do kraja 2024. godine. Planirana godišnja proizvodnja je 184 miliona kilovat – časova godišnje. Projekat se sastoji od 20 vetroturbina snage po 3,3 megavata, a vetropark će se prostirati na lokacijama Drmno, Petka, Ćirkovac i Klenovik na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrane i kopova „Kostolac“, saopšteno je predstavnicima medija na lokaciji Klenovik.

Stubovi sa vetrogeneratorima koji će, računajući i propelere, dostizati visinu oko 180 metara isporučiće i postaviti kompanija Siemens Gamesa Renewable Energy iz Danske i Beograda.

Pročitajte još:

Predrag Đorđević, rukovodilac projekta najveće energetske kompanije u Srbiji je rekao da se projekat finansirati iz kredita Nemačke razvojne banke (KfW banke) u vrednosti od 80 miliona evra i realizovati u skladu sa strateškim ciljevima Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije utvrđenih Strategijom razvoja energetike

Foto: EPS (Danilo Mijatović)

Republike Srbije do 2025, sa projekcijama do 2030. godine, koji se odnose na povećanje udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji u Srbiji. EPS-u su odobrena sredstva u iznosu od 30 miliona evra od WBIF. Na projektu će biti angažovana domaća radna snaga, a među izvođačima radova biće i firme iz Alžira, Španije i drugih zemalja.

U toku su neophodna istraživanja o uticajima vetroparka na okolinu i analiza migratornih puteva slepih miševa i različitih vrsta ptica. Predviđena je i izgradnja trafostanice, razvodnog postrojenja, unutrašnje kablovske mreže i saobraćajnica.

Solarna elektrana „Petka“

Sunce kao „pogon“ za proizvodnju struje biće iskorišćeno na odlagalištu površinskog kopa „Ćirkovac“ u solarnoj elektrani „Petka“, čija izgradnja je u planu, a vrednost investicije je 1,3 milijarde dinara. Prvo fotonaponsko postrojenje imaće instalisanu snagu od 9,75 megavata i godišnju proizvodnju od 15,6 gigavat-časova. Solarni paneli prostiraće se na površini od 11,6 hektara.

Foto-ilustracija: Pixabay (LCEC
)

„Solarna elektrana finansira se novcem EPS-a. Predviđeni rok za realizaciju projekta je 15 meseci i očekuje se da SE „Petka“ bude na mreži krajem sledeće godine. Planirana je ugradnja 18.720 fotonaponskih modula, a elektrana će imati 10 transformatorskih stanica i jedno razvojno postrojenje, odakle će se struja plasirati na trafostanicu Požarevac“, rekao je Željko Ilić, direktor proizvodnje električne energije u „Kostolcu“.

Prema njegovim rečima, pošto je ovo pilot projekat radiće se fiksni oslonci na panele, a razmotriće i fleksibilan ugao pri izgradnji većih solarnih elektrana. Paneli će se sklopiti u fotonaponsko polje i sastojaće se od 32 modula.

Period povraćaja uloženih sredstava je 12 godina, a eksploatacija solarne elektrane trajaće 25 godina. Posle isteka tog roka menjaju se paneli, a ostaje konstrukcija i infrastruktura, ali i putevi koji čine veoma značajan deo ukupnih ulaganja u ovu solarnu elektranu.

Iliće je rekao da termoelektrana „Kostolac B“ izvozi gips i proizvodi pepeo, a i iz sagorevanja uglja proizvede se 350.000 tona gipsa i milion tona pepela.

Završetak revitalizacije HE „Đerdap 1“

Foto: EPS (Danilo Mijatović)

Inženjeri hidroelektrane (HE) Đerdap, stručnjaci domaćih naučnih institucija i ruske firme „Silovija mašini“ znanjem i radom uspešno završavaju poslednju fazu revitalizaciju HE „Đerdap 1“, koja je započeta 1. septembra 2022. Tada je zvanično započeta poslednja, šesta etapa revitalizacije agregata A3. Posle oko 14 meseci predviđeno je da se agregat vrati u redovan rad. Rok za završetak je 15. oktobar 2023.

„Montaža je pri kraju i očekujemo prvo pokretanje agregata. U toku je faza finog podešavanja, a završena je glava motora. Trenutno radimo na povezivanju kablova, ispitivanjima, a zatim sledi sinhronizacija agregata na mrežu“, rekao je Radovan Mitrović, direktor za proizvodnju električne energije HE „Đerdap“ i dodao da uskoro ulaze u detaljnu kontrolu protočnog trakta, proveru lopatica i dubinskog trakta.

„Najveći deo koji se montira u jednom komadu je rotor glavnog generatora težine 610 tona i prečnika 14,152 metara. Rotor je jedan od najvažnijih sklopova agregata. Nјegova demontaža obavlјena je uz pomoć pet hidrauličnih dizalica nakon čega su se spojile specijalne traverze nosivosti 680 tona, namenjene za prenos rotora. Za prenos traverze korišćena su dva krana nosivosti 400 tona, rekao je Mitrović.

Foto: EPS (Danilo Mijatović)

Radno kolo turbine sa šest lopatica težine 350 tona je najatraktivniji deo koji se montira u jednom komadu.

U revitalizovane agregate do sada je ugrađeno oko 40 kilometra energetskih i signalnih kablova. U agregate je ugrađena najmodernija oprema domaćih, ali i svetskih proizvođača.

Paralelno sa demontažom, pripremlјena je podloga za odlaganje rotora na spolјašnji montažni plato. Postavlјeno je šest čeličnih oslonaca radi odlaganja rotora, kao i vijčane dizalice ispod kočionog diska rotora.

Revitalizovani agregat A3 proizveo je najviše energije od svih ostalih, koliko ih je instalirano u mašinskoj hali HE „Đerdap 1“. Na energetski sistem Srbije sinhronizovan je 3. marta 1971. godine s nominalnom snagom generatora 176,3 megavata. Koliko je ovo vredna mašina ilustruje podatak da je na mreži proveo 347.561 čas i proizveo neverovatnih 48,6 milijardi kWh električne energije.

Kada se završi i poslednja faza revitalizacije naša najveća HE imaće veću snagu i pouzdanost, kao i duži radni vek za narednih 30 do 40 godina.

Mirjana Vujadinović Tomevski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti