Otvorena konferencija i energetskoj efikasnosti u Tesliću

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić otvorila je juče dvodnevnu konferenciju o energetskoj efikasnosti u Tesliću.

Kako je izjavila, Republika Srpska je prilagodila zakonsku legislativu o energetskoj efikasnosti sa evropskim normama i konstantno je unapređuje da bi je prilagodila zemljama okruženja. Prošli smo već jednu fazu i obučili oko 60 inženjera koji imaju licence za energetske preglede i to funkcioniše u praksi. Ona je istakla da svi objekti koji se grade od 1. januara 2016. godine i za koji se traži tehnički prijem i upotrebna dozvola, podrazumeva energetske preglede i energetski sertifikat jer u suprotnom ne mogu biti primljeni u upotrebu. Ona je navela da Republika Srpska koristi određena iskustva iz Nemačke i da su već postignuti određeni efekti iz oblasti energetske efikasnosti.

Golićeva je podsetila da je Ministarstvo od globalnog Zelenog klimatskog fonda obezbedilo 17,3 miliona dolara bespovratnih sredstva za Republiku Srpsku i FBiH, koje su u obavezi da kofinansiraju. To će, između ostalog, kako je naglasila, doprineti prelasku sa korišćenja fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kreiranju novih radnih mesta, dugoročnom smanjenju zagađenja vazduha i zaštiti zdravlja građana. Ona je rekla da postoji velika zainteresovanost lokalnih zajednica da se uključe u projekat energetskog opremanja objekata i da ima više od 1.000 zahteva, između ostalog 700 objekta iz oblasti obrazovanja, više od 70 objekata iz oblasti zdravstva, ali da je iz navedenih sredstava moguće uključiti svega 200 objekata.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srđan Todorović najavio je da će na konferenciji biti reči i o uvođenju informacionog sistema energetske efikasnosti. Cilj je da se prati sektor energetske efikasnosti, izvršenje akcionih planova na nivoima kako je to definisano, praćenje investicija, ostvarenih ušteda, te izveštavanje međunarodnih tela prema kojima postoji obaveza, pojasnio je Todorović. On je podsjetio da je zakonom i podzakonskim aktima o energetskoj efikasnosti definisano da lokalne zajednice sa više od 20.000 stanovnika imaju obavezu donošnjenja akcionog plana i sprovođenje utvrđenih aktivnosti.

Predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju Goran Krstojević istakao je da je tokom ove godine vidno poboljšan proces razvoja energetske efikasnosti u BiH kada je reč o zakonskoj legislativi koja prati taj proces, između ostalog usvajanjem akcionih planova na nivou entiteta i BiH. On je naveo da se proces finansira donatorskim sredstvima međunarodnih organizacija i da nedostaje sistemski pristup finansiranja, te je izrazio nadu da će se u narednom periodu situacija promeniti.

Konferenciju o energetskoj efikasnosti Sistem energetskog menadžmenta u zgradarstvu, organizuju Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

izvor: rtrs.tv

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti