Najzagađeniji vazduh u oktobru u Crnoj Gori bio je u Tivtu

Foto-ilustracija: Pixabay

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore pokazuju da su najlošiji vazduh tokom oktobra ove godine udisali građani Tivta, zatim Pljevalja i Nikšića, dok je u Podgorici, Baru i Golubovcima kvalitet vazduha bio na zadovoljavajućem nivou.

Sve srednje dnevne vrednosti suspendovanih čestica PM2.5 tokom merenja kvaliteta vazduha u oktobru ove godine u Tivtu bile su iznad granične vrednosti. To znači da je povećano prisustvo ove praškaste materije u vazduhu u toj opštini ustanovljeno tokom svakog merenja. Pljevlja i Nikšić imali su 20, odnosno jedan dan sa povećanom količinom PM2.5 čestica. U Nikšiću tokom oktobra sve izmerene vrednosti sumpor-dioksida i azot-dioksida posmatrane u odnosu na granične vrednosti bile su ispod propisanih. Međutim, tokom tri dana u oktobru srednje dnevne vrednosti PM10 bile su iznad propisane granične vrednosti, dok su jedan dan i srednje dnevne vrednosti PM2.5 bile iznad propisane granične vrednosti za godišnju srednju vrednost.

U Pljevljima tokom oktobra 19 dana evidentirano je prisustvo povećanih vrednosti PM10 čestica u vazduhu i čak 20 dana tokom kojih je evidentirano povećano prisustvo praškastih materija PM2.5. I jedna srednja jednočasovna vrednost koncentracije sumpor-dioksida bila je u Pljevljima tokom oktobra iznad granične vrednosti, dok su sve izmerene jednočasovne srednje vrednosti azot dioksida bile ispod propisane granične vrednosti.

Na kvalitet vazduha najviše su uticale emisije koje su rezultat sagorevanja goriva u velikim i malim ložištima i u motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, emisije iz industrije, kao i nepovoljni meteorološki uslovi.

izvor: cdm.me

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti