Na polovini puta do roka postavljenog Agendom 2030 – ali koliko daleko od ostvarenja ciljeva?

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

U toku je Samit o Ciljevima održivog razvoja (2023 SDG Summit), koji se održava u Njujorku u okviru Generalne skupštine UN, označavajući polovinu roka za postizanje Agende 2030 i početak nove faze ubrzanog napretka prema ciljevima održivog razvoja sa političkim smernicama na visokom nivou.

Prema novom izveštaju United in Science 2023 koji je izdat uoči Samita, navodi se da smo na polovini puta do roka postavljenog Agendom 2030, daleko od ostvarenja klimatskih ciljeva.

Samo oko 15 odsto Ciljeva održivog razvoja jeste na putu da bude ostvaren, a Izveštaj upravo pokazuje kako klimatske promene i vremenski uslovi utiču na postavljene ciljeve, navodi se na sajtu Svetske meterološke organizacije (WMO).

Izveštaj pokazuje zbog čega su vremenska predviđanja važna, a kao primer dato je i to da pomažu u iznalaženju načina za jačanje proizvodnje hrane.

Pročitajte još:

Kako se navodi na sajtu WMO, rast globalne temperature je praćen ekstremnijim vremenskim prilikama. Pored toga, rastu šanse da bi u najmanje jednoj od narednih pet godina moglo da dođe do privremenog porasta srednje globalne površinske temperature koja će premašiti 1,5 oC iznad predindustrijskih nivoa. Kako se navodi, u ovom trenutku šanse za to su 66 odsto, ali se ona vremenom povećava.

Kada je reč o emisijama, ostvaren je ograničen napredak u smanjenu jaza do 2030. godine. Primera radi, emisije CO2 iz fosilnih goriva porasle su za jedan odsto na globalnom nivou u 2022. godini u poređenju sa 2021, dok su preliminarne procene da su do juna tekuće godine porasle za još 0,3 odsto.

Postojećim politikama ublažavanja porasta temperature, procenjuje se da će tokom ovog veka doći do globalnog zagrevanja od oko 2,8 oC u poređenju sa predindustrijskim nivoima, zbog čega je smanjenje emisija gasova staklene bašte potrebno odmah.

Lideri su na Samitu usvojili odlučnu političku deklaraciju koja je orijentisana na akciju, naglašavajući svoju kolektivnu posvećenost izrgradnji održivog, inkluzivnog i prosperitetnog sveta do 2030. godine.

Kako se navodi u deklaraciji, naš svet se trenutno suočava sa brojnim krizama, a godine dostignuća održivog razvoja se poništavaju. Milioni ljudi zapali su siromaštvo, dok glad i neuhranjenost postaju sve prisutniji, a klimatske promene sve izraženije.

Deklaraciju u celosti možete da pročitate ovde

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti