Klimatske promene i propast skijaških odmarališta

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako svet prepoznaje nezaustavljive posledice klimatskih promena, turistički sektor postaje jedno od pogođenijih sektora. Povećanje globalnih temperatura, nestabilne klimatske prilike i menjanje godišnjih doba ne samo da utiču na prirodne ekosisteme, već i na industrije koje su se vekovima oslanjale na konzistentnost prirodnih ciklusa. Skijaška odmarališta širom sveta, naročito u regionima poput francuskih Alpa, svedoče o promenama koje direktno ugrožavaju njihovo postojanje.

U Gornjoj Savoji, u Francuskoj, žičara koja je dugo služila posetiocima i bila glavni deo odmarališta prestala je sa radom. Zašto je ovo odmaralište zatvoreno? Jednostavno rečeno, klimatske promene. Međutim, ni skijališta u našem regionu prethodne zime nisu imala zavidnu sezonu, a pitanje je šta će biti sa narednom. Na primer, 2023. godine, Kopaonik je imao samo 24 snežna dana – najmanji broj u poslednjih 19 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Foto-ilustracija: Unsplash (Nedžad Crnovršanin)

La Sambui ima nekoliko ski staza, tri žičare i pogled na jezera. Suočavao se sa sve kraćim zimskim sezonama zbog nedostatka snega. Prethodne godine, odmaralište je bilo otvoreno samo četiri nedelje zbog malog broja snežnih dana. Kao rezultat toga, odmaralište je u jednom trenutku čak više zarađivalo tokom leta nego tokom zime. I dok će skijaši biti direktno pogođeni odlukom zatvaranja žičare, i druge aktivnosti koje je odmaralište nudilo, poput sankanja na šinama, brdskog biciklizma i paraglajdinga, takođe će biti prekinute. La Sambui nije usamljen slučaj. Prema nevladinoj organizaciji Mountain Wilderness, oko 3.000 žičara u francuskim planinama je napušteno, većinom zbog nedostatka snega, prenose francuski mediji. Francuska, kao i mnoge druge zemlje, svedoči o posledicama klimatskih promena na svoj turizam. Skijališta, posebno ona na nižim nadmorskim visinama, suočavaju se sa sve kraćim sezonama i povećanim finansijskim pritiscima, što dovodi do pitanja o njihovoj održivosti u budućnosti.

Promene koje klimatske varijacije unose u godišnja doba i zimske sezone direktno ugrožavaju ekonomsku stabilnost mnogih zajednica koje zavise od zimskog turizma. La Sambui je samo jedan od mnogih primera koji ilustruju ovu turobnu realnost. Dok se svet prilagođava i traži rešenja, neophodno je da globalna zajednica prizna i prepozna ove izazove, radeći zajedno na pronalaženju održivih alternativa i prilagođavanju ekonomija kako bi se suprotstavile novim klimatskim izazovima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti