Da li će biti dovoljno nafte?

Foto-ilustracija: Unsplash (John Cameron)

Međunarodna agencija za energiju upozorava da je ponuda nafte najmanja u poslednjih deset godina. OPEK ne odustaje od smanjenja proizvodnje, a Rusija najavljuje i zabranu izvoza naftnih proizvoda. Cena barela je na najvišem nivou od početka godine – premašuje 95 dolara.

Analize upozoravaju, potražnja raste, a u pojedinim delovima sveta već opadaju zalihe sirove nafte. Zabrinjava i što neke rafinerije u Evropi već ne proizvode dovoljno dizela što se odražava ne samo na maloprodajne cene derivata već utiče i na smanjenje aktivnosti u građevinarstvu, transportu i poljoprivredi.

Iz Udruženja naftnih kompanija poručuju da je snabdevanje u Srbiji stabilno. I Ministarstvo energetike je potvrdilo da su rezerve povećane – na zalihama nafte i derivata ima za 91 dan prosečne potrošnje.

“Država je u međuvremenu značajno u raznim oblicima ozbiljno povećala svoje zalihe, da li to Direkcija za robne rezerve, da li Uprva za rezerve. A podsetiću vas da od ove godine šest dana prosečne prodaje su obavezne da imaju naftne kompanije na zaliham svakog trenutka. To sve zajedno naše tržište čini otpornim na poremećaje“, ističe Tomislav Mićović, generalni sekretar „Udruženja naftnih kompanija Srbije“.

Pročitajte još:

Međunarodna agencija za energiju upozorava na nestabilnost tržišta čemu doprinose i berzanski spekulanti, zidajući dodatno cene crnog zlata.

Prognoze Međunarodne agecije za energiju i OPEK-a u jednom se podudaraju – u narednom periodu potražnja će rasti.

“Predviđa se, da će globalni ekonomski rast, koji je u toku, podstaći potražnju za naftom, posebno imajući u vidu oporavak turizma, vazdušnog saobraćaja i stalne mobilnosti“, saopšteno je iz OPEK-a.

Do kraja godine, na globanlnom tržištu, dnevno će nedostajati rekordnih tri miliona barela.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti