Mićović: Nema najava da će doći do nekog većeg povećanja cena goriva, tržište je snabdeveno

Foto-ilustracija: Pixabay

Od 18. avgusta litar dizela je iznad takozvane „magične granice“ od 200 dinara. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je za RTS da se cene goriva u Srbiji menjaju u skladu sa promenom troškova. Ocenio je da je cena realna i dodao da nema nikakvih posebnih nagoveštaja da bi ona mogla da se povećava. U prethodnih sedam nedelja barel je u Londonu poskupeo za oko 16 odsto, a na američkom tržištu za više od 18 odsto. Smanjena proizvodnja članica Opeka, tačnije Rusije i Saudijske Arabije, pokrenula je cene još krajem juna, a pored toga i američke zalihe sirove nafte su na najmanjoj meri od januara.

Ove nedelje litar dizela koštaće 202 dinara a litar bezolovnog benzina 189 dinara. I nije ovo najviša cena za koju znamo. Pre oko godinu dana, dizel je u Srbiji koštao oko 220 dinara. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je za RTS da se takve promene cena dešavaju bez najave, a da indikatori sa svetskog tržišta služe kako bi mogle da se naslute cene derivata nafte na tržištu u Srbiji.

,,Govorimo o tim globalnim cenama, sirove nafte, zalihama, američkoj, kineskoj ekonomiji i tako dalje. Sadašnji pokazatelji ne ukazuju na mogućnost uopšte da dođe do tako velikog povećanja cena od još dodatnih 20 dinara, ali kažem vam, te promene se ne dešavaju sa najavom. One se mogu desiti zbog nekih nepredviđenih okolnosti, kao što je to prošle godine zapravo bila eskalacija sukoba u Ukrajini, koji, kada je počeo nije se moglo naslutiti i da će ovoliko dugo trajati“, rekao je Mićović.

Pročitajte još:

,,Cena goriva se menja u skladu sa promenom troškova“

Govoreći o cenama u Srbiji, Mićović je naveo da se cena goriva, za razliku od mnogih drugih proizvoda, menja u skladu sa promenom troškova i da su zbog toga fluktuacije velike.

,,Od 220 dinara koje smo pominjali, cena dizela se spustila do 180 dinara. To je 40 dinara manje. To je ozbiljno smanjenje kao posledica smanjenja troškova stavljanja tog dizela na tržište. Sada se ti troškovi donekle podižu u određenoj meri i gledajući te cene na globalnom tržištu berzanske kotacije. Međutim, i kurs dolara daje svoj doprinos, zato što kad pričamo cenu na pumpama, to vam je u dinarima po litri, a ovamo je nabavka u dolarima po toni, kada je u pitanju dizel. Tako da morate uzeti i kurs u obzir. Sve to zajedno je zapravo dovelo do toga da se cena lagano podizala od ovih 200, 202 dinara, koliko je trenutno cena dizela“, naveo je Mićović.

Ocenio je da je cena realna i dodao da nema nikakvih posebnih nagoveštaja da bi mogla da se povećava.

,,Ukoliko se troškovi stavljanja dizela na tržište budu smanjivali, i cena će se sigurno smanjivati“, dodao je Mićović.

Govoreći o švercu goriva, Mićović je naveo da je ta pojava sve češća zbog velikih dažbina države.

,,Kad kažete, evo, 202 dinara je cena dizela, 100 dinara su državne dažbine. Znači, da vi možete u svakom trenutku kupiti dizel bez državnih dažbina za 100 dinara, na legalnom tržištu. Veliki je prostor koliko može da se ukrade ukoliko to ne prođe kroz legalne tokove. To je u svim zemljama veliki pokretač šverca, tako da ne treba gajiti ambiciju da će to nestati.

Istakao je da je pitanje svih pitanja da li će se cena goriva povećavati u petak.

,,Ja bih naglasio da je tržište stabilno snabdeveno i da će goriva sigurno biti, da za sad nema nikakvih poremećaja u tom smislu. A cena, u onoj meri u kojoj je određuje taj globalni uticaj, nema najava da će doći do nekog većeg povećanja. Država takođe ima mogućnost da, ukoliko se nešto desi, smanji akcize i time smanji pritisak“, rekao je Tomislav Mićović za RTS.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti