Smederevo – Izgradnja rezervoara za 100.000 tona nafte

Foto: Emilija Jovanović

U skladištu naftnih derivata u Smederevu grade se novi rezervoari u kojima će se čuvati ovi energenti. Prema rečima ministarke Dubravke Đedović u njima će moći da se skladišti ukupno blizu 100.000 tona nafte.

„Sve dodatne količine nafte i naftnih derivata koje možemo da obezbedimo i da skladištimo u Srbiji kao rezervu, znači dodatnu energetsku sigurnost za našu privredu i građane”, rekla je Đedović i dodala da investicija iznosi oko četiri milijarde dinara.

Ministarka je posle razgovora sa izvođačima rekla da radovi teku po planu i da su dva rezervoara gotovo u potpunosti izgrađena, a da će na četiri preostali građevinski radovi biti završeni do kraja godine.

„Sada moramo da se fokusiramo na prateću infrastrukturu, izgradnju neophodnih pumpnih stanica i rezervoara za vodu. Za to ćemo obezbediti dodatna sredstva da bismo što pre mogli i te dodatne investicije da završimo, kako bi novi rezervoari što pre ušli u upotrebu i počelo njihovo zapunjavanje. Na taj način podižemo naše rezerve naftnih derivata, pre svega obavezne, ali i robne rezerve, i podižemo sigurnost snabdevanja naših građana“, navela je ona.

Pročitajte još:

Energetska kriza pokazala je koliko je neophodno da budemo energetski nezavisni i da imamo što veće sopstvene rezerve energenata, navela je Đedović i podsetila da su obavezne rezerve naftnih derivata povećane prošle godine 54 odsto u odnosu na 2021. 

„Dodatne količine smo obezbedili i ove godine, i nastavićemo da na tome radimo. U ovom momentu iz različitih izvora imamo zalihe nafte i naftnih derivata za 91 dan prosečne potrošnje i ukoliko se desi neki poremećaj na svetskim tržištima, imamo veću sigurnost da te probleme možemo da prevaziđemo“, rekla je Đedović, navodi se u saopštenju.

Ona je dodala da u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom postoji obaveza povećanja obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata i da će se narednih godina raditi na obezbeđivanju dodatnih skladišta, pre svega u vlasništvu države. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti