U narednih šest godina 12 milijardi evra za domaću energetsku infrastrukturu

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike (Nikola Mladenović)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio je da će u narednih šest godina Srbija uložiti 12 milijardi evra za infrastrukturu, prenosi portal Biznis.rs.

Kako je istakao u obraćanju medijima i naciji u subotu, energetska stabilnost podrazumeva mere koje se odnose na predstojećih šest meseci,  a posebno će biti teške naredne dve zime.

“Kada su naftni derivati u pitanju, Srbija ima godinama samo jedan naftovod preko Hrvatske, Janaf. Nemamo naftovod spojen sa Mađarskom, ali i sa jugom jer bi nam to sada puno značilo. U narednih šest godina uložićemo 12 milijardi evra za infrastrukturu“, rekao je Vučić, a prenosi Biznis.rs.

On je naveo da je potrebno između 18 i 24 meseca da izgradimo naftovod do Mađarske i najavio da ćemo brzo krenuti da ga radimo kako bismo se priključili na naftnu mrežu Mađarske, pri čemu će otpočeti i brzi razgovori sa našim drugim partnerima u regionu, prenosi portal eKapija.

„Zbog događaja sa Hrvatskom, moramo da krenemo u diverzifikaciju, i izgradnju naftovoda prema mestu Alđo, dužine 128 kilometara, da bismo mogli da budemo prikopčani na mađarske naftovode. Naftovod bi mogao da košta do 100 miliona evra, posebno ako iskoristimo i trasu gasovoda koji ide tom linijom ka severu“, objasnio je Vučić.

Kako se navodi na sajtu Vlade, predsednik je naveo da ćemo se snabdevati na različite načine naftom u ovom periodu i dodao da ćemo kupovati iračku naftu koja je 20 odsto skuplja.

Dodao je da su obezbeđene rezerve dizela za 75 dana i benzina za 59 dana i da se planira izgradnja novog skladišta nafte i da postoje dve ponude, britanska i ponuda konzorcijuma domaćih kompanija.

Kako je istakao, rezervi gasa ima dovoljno za dva meseca da se ne uveze ni kubni metar.

Dodao je da gas i struja neće skoro poskupeti, a ako i poskupe da će to biti u razumnim okvirima i neće predstavljati udar na standard. Te cene se, kako je rekao, subvencionišu iz budžeta, prenosi eKapija.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti