Energetski kolaps: U Banjaluci više od 3.500 stanova sa peleta prešlo na grejanje na struju

Foto-ilustracija: Pixabay (moses)

U „Elektrokrajini’’ Banjaluka za CAPITAL su rekli da je, zbog poskupljenja peleta i sečke, koje je proteklih meseci išlo preko 150 odsto, veliki broj korisnika centralnog sistema grejanja preko kotlovnica najavio prelazak na drugačije vidove grejanja stanova i poslovnih prostora.

„Od pojedinih vlasnika kotlovnica i zajednica etažnih vlasnika smo informisani da se više od polovine pomenutih stambenih jedinica već odjavilo sa grejanja preko kotlovnica, dok se u narednom periodu veliki broj tek namerava odjaviti i preći na druge vidove grejanja, u najvećoj meri korišćenjem električne energije’’, rekli su u „Elektrokrajini“.

Navode i da stambeno-poslovne zgrade sa centralnim kotlovnicama i drugim oblicima neelektričnog grejanja nisu elektronergetski projektovane za grejanje svih stambenih i poslovnih jedinica korišćenjem električne energije.

„Prelazak čitavih zgrada i naselja na grejanje električnom energijom bi gotovo sigurno dovelo do preopterećenja mreže, što bi za posledicu imalo često pregorevanje osigurača na niskonaponskim izlazima u trafostanicama, ali i kvarova na samim priključnim vodovima. Ovo bi značilo i česte prekide u isporuci električne energije tih zgrada i naselja, a time i problema sa zagrevanjem prostorija“, ističu u „Elektrokrajini“.

Masovniji prelazak na grejanje na struju doneće i gubitke

U ovom preduzeću kažu da vrhunac opterećenja elektroenergetskog sistema na području grada Banjaluka, zbog povećanja broja korisnika i same potrošnje električne energije, raste gotovo svake godine.

Trenutni vrh opterećenja iz decembra 2021. godine iznosi 187 MW, dok će prema očekivanjima predstojeće zime preći 195 MW.

Osim opterećenja mreže i mogućih kvarova, u „Elektrokrajini’’ navode da bi masovniji prelazak građanja na struju značio i direktan višemilionski gubitak.

„Imajući u vidu trenutne cene električne energije na međunarodnom tržištu, a  pogotovo prognoze da će u zimskim mesecima verovatno dostići i 1.000 evra po megavat-času (MWh), prodaja stanovništvu po 30 evra/MWh za svaki kilovat-čas električne energije potrošene za grejanje, bi donela direktan finansijski gubitak od 970 evra/MWh. Ukoliko bi u Banjaluci 5.000 stanova prešlo na grejanje na električnu energiju, direktan gubitak samo u najvećem gradu u RS bi se u grejnoj sezoni merio desetinama miliona KM’’, navode u „Elektrokrajini“.

Kažu i da je ovo optimistična prognoza, jer u računicu nisu uvršteni individualni stambeni objekti koji će, takođe, kako se očekuje, u značajnom broju preći na grejanje uz električnu energiju.

Rešenje vide u subvencijama građana ili firmi koje ispuručuju toplotnu energiju iz biomase.

„’Elektrokrajina’ je u cilju ublažavanja očekivanog rasta potrošnje električne energije za zagrevanje prostorija, predložila da nadležne institucije, lokalne zajednice i „Elektroprivreda RS’’ obave razgovore sa registrovanim isporučiocima toplotne energije i dobavljačima energenata. Smatramo da bi zbog ogromnih razlika u ceni električne energije u međunarodnom trgovanju u odnosu na cenu za domaćinstva u RS bilo isplativo subvencionisati korisnike ili isporučioce toplotne energije iz biomase, kako bi se cena toplotne energije za stanovništvo zadržala na prihvatljivom nivou’’, ističu u ovom preduzeću.

Na pitanje da li se očekuju restrikcije u isporuci električne energije u zimskom periodu, u „Elektrokrajini’’ odgovaraju da su takve odluke u nadležnosti Vlade RS, te da su iz Vlade i ERS više puta obaveštavali javnost da je elektroenergetski sistem u Srpskoj stabilan i da nisu planirane bilo kakve restrikcije.

CAPITAL je ranije pisao da su vlasnici kotlovnica koje greju veliki broj novih zgrada u Srpskoj dostavili stanarima nove cenovnike koji su i do 150 odsto veći u odnosu na prošlu godinu. Zbog toga je veliki broj njih odlučio da pređe na struju.

Izvor: CAPITAL

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti