Raspisan tender za projektovanje i gradnju preostalih celina beogradskog Linijskog parka

Foto: Grad Beograd

Grad Beograd raspisao je tender za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji Linijskog parka.

Ukupna vrednost okvirnog sporazuma iznosi 8.27 milijardi dinara bez PDV-a, odnosno oko 70,7 mil EUR.

Nabavka obuhvata izradu prethodne dokumentacije, tehničke dokumentacije i izvođenje radova na uređenju Linijskog parka i podzemne garaže sa pripadajućom saobraćajnom infrastrukturom, pešačke površine ispred SRPC „25. maj – Milan Gale Muškatirović“ i prostora oko Spomenika braniocima Beograda 1915. godine

Odnosi se na dve lokacije, od kojih je prva podeljena na  devet podcelina, a druga podrazumeva podzemnu garažu.

Projektni zadatak, između ostalog, podrazumeva istraživačke radove i izradu konzervatorsko-restauratorskog projekta obnove i prezentacije priobalnog bedema Beogradske tvrđave, ozelenjavanje uz očuvanje postojeće vegetacije i uklapanje vrtnih elemenata sa stilom pejzažno-arhitektonskog uređenja parka, osvetljenje i instalacije.

U projektnom zadatku se podseća da su u prvoj podcelini Linijskog parka radovi već započeti.

Kako se navodi, kroz rekonstrukciju priobalnog bedema treba planirati izradu projekta odbrane tvrđavskog priobalja od visokih voda, što u drugoj podcelini uključuje uklanjanje postojećeg pružnog nasipa i pomeranje linije odbrane na priobalni bedem Beogradske tvrđave. Ovde je potrebno predvideti nabavku i postavljanje čelične skulpture visine oko 10 metara.

Treća podcelina obuhvataće parkovsku površinu iznad podzemne garaže.

U podcelinama četiri i šest implementiraće se „prirodom inspirisana rešenja projekta Eupolis“, koja imaju za cilj kreiranje otporne, humane prirodne sredine koja ima niže troškove održavanja, dokazivo pozitivan uticaj na zdravlje i dobrobit ljudi i zajednice.

To podrazumeva prikupljanje i kontrolu površinskih voda izgradnjom retenzionog bazena za vodu površine veće od 100 m2, koji je ozelenjen i uklopljen u pejzažno uređenje zone, zatim, formiranje infiltracionog bazena i biofiltera za kontrolu zagađenja, kao i ugradnju rezervoara naspram najbliže stambene zgrade, za skladištenje kišnice za zalivanje zelenila tokom letnjih dana.

U ovim podcelinama u planu je i šest džepnih urbanih bašti, odnosno izdignutih kutija za sadnju, i vertikalna urbana bašta sa aromatičnim i biljem koje odbija komarce.

Radovi u podcelini šestoj iz projekta EUpolis obuhvatiće izgradnju multi-funkcionalnog objekta ekološko-edukativnog centra, koji, navodi se, treba da predstavlja atraktivni sadržaj za posetioce sa ciljem edukacije o primeni prirodom inspirisanih rešenja, cirkularne ekonomije, biofoličnog dizajna, inovativnih tehnologija.

Foto: JKP “Zelenilo-Beograd”

U prizemlju objekta nalaziće multifunkcionalna prostorija za prezentacije i izložbe i prostorija za data centar za EUpolis projekat (oprema data centra nije deo ove javne nabavke), a krov će biti ravan zeleni sa krovnom baštom, za boravak posetilaca na otvorenom. Fasade objekta biće urađene kao „zeleni zid“.

Na podcelini sedam treba potrebno je planirati prekid zelene površine, a ukrštanje sa saobraćajnicom Žorža Klemensoa izraditi u postojećoj regulaciji sa platformom za usporavanje saobraćaja i prelaz obezbediti vertikalnom i horizontalnom signalizacijom Za završni zastor neophodno je upotrebiti lomljene kamene kocke.

Za podceline pet i osam nema posebnih napomena, a u delu devete podceline je planirana metro stanica „Dunav stanica“ koje je u fazi izrade projektne dokumetacije, a u neposrednoj blizini stanice, u produžetku Cvijićeve ulice Grad planira izgradnju podvožnjaka i nastavka Cvijićeve ulice u skladu sa PDR-om za Linijski park.

Podzemna garaža sa 550 parking mesta

Kada je reč o podzemnoj garaži, planirane su dve podzemne etaže sa ukupno 550 parking mesta, na više od 1.500 m2, na mestu postojećeg otvorenog parkirališta. Pristup je planiran iz Ulice nova 1, iznad garaže. Planirana je rekonstrukcijuapostojeće okretnice javnog gradskog prevoza i pristupne saobraćajnice.

Dodaje se da tehničku dokumentaciju za izgradnju podzemne garaže treba izraditi na osnovu Projektnog zadatka za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji podzemne garaže SA-1, prema PDR „Linijski park – Beograd“. Za ovu lokaciju je obavezna izrada urbanističkog projekta.

Izvor: eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti